
Födande upplever sig i trygga händer
Fler är nöjda med sin förlossning och fler upplever att de får det stöd de önskar kring amning. Det framgår av SKR:s årliga graviditetsenkät för 2024.
Kortversion
Visa merVisa mindre
- Fler kvinnor är nöjda med sin förlossning och det stöd de får kring amning, enligt en ny undersökning, det visar SKR:s graviditetsenkät.
- Andelen som känner sig trygga under förlossningen och delaktiga i planeringen ligger fortsatt på en hög nivå.
- När det gäller förbättringsområden visar resultatet för 2024 att 66 procent vet var de kan vända sig om de inte mår fysiskt bra efter graviditeten och 74 procent vet var de kan vända sig om den inte mår psykiskt bra.
Läs mer om vårt arbete med AI
Graviditetsenkäten är en viktig del i Region Stockholms arbete med att öka kvalitet och delaktighet för blivande föräldrar inom förlossningsvården.
På frågan ”Hur upplevde du din förlossning?” ett år efter förlossningen landade 82 procent av de födande i att upplevelsen var mest positiv i de senaste svaren. Motsvarande siffra för 2023 var 79 procent.
En positiv utveckling syns även när gäller stöd kring amning. På frågan ”Om du har eller har haft problem med amning – har du fått stöd från vården i den utsträckning du önskat?” svarar 61 procent ja, jämfört med 59 procent 2023.
Trygga och delaktiga
Andelen födande som känner sig trygga under förlossningen ligger kvar på en hög nivå i Stockholms län. För 2024 är andelen 90 procent, jämfört med 91 procent 2023. Det är också fortsatt en hög andel som känner att de får det stöd de behöver av personalen under förlossningen. Siffran för 2024 är 87 procent, jämfört med 88 procent 2023.
De allra flesta upplever att barnmorskan gjort dem delaktiga i planering och beslut som rörde graviditeten i den utsträckning de önskade. För 2024 är siffran 93 procent, vilket är samma resultat som 2023.
Utvecklingsområden
Det har inte heller skett några stora förändringar när det gäller frågan om kvinnorna fick den information de behövde om vad de kunde förvänta sig angående återhämtning och tiden efter förlossningen. År 2023 svarade 64 procent att så var fallet jämfört med 65 procent 2024.
När det gäller förbättringsområden som tidigare lyfts fram visar resultatet för 2024 att 66 procent vet var de kan vända sig om de inte mår fysiskt bra efter graviditeten och 74 procent vet var de kan vända sig om den inte mår psykiskt bra. Motsvarande siffror för 2023 var 66 procent och 76 procent.
Om Graviditetsenkäten
Graviditetsenkäten genomförs av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Syftet med enkäten är att fånga kvinnornas upplevelse av sin hälsa och deras erfarenheter av vården under graviditet, förlossning och tiden därefter. Målsättningen är att öka kunskapen om vårdens kvalitet utifrån kvinnors perspektiv.
Förlossningsvården utvecklas både med en regional satsning och med statliga medel. Enkäten ger regioner och verksamheter ett viktigt underlag för utvecklingsarbete utifrån gravida och nyblivna mammors behov. SKR har sammanställt resultaten från Graviditetsenkäten i en rapport. Resultaten är från perioden 1 januari 2024–31 december 2024.
Ta del av SKR:s rapport som sammanfattar nationella och regionala resultat från graviditetsenkäten, graviditetsregistret och vissa andra utvalda kvalitetsregister och utvalda datakällor: Graviditetsvårdkedjan och kvinnors hälsa(Extern länk) - Kvinnors upplevelser och medicinska utfall 2024
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Sommarrapport om läget i vården vecka 27
Region Stockholm publicerar på torsdagar från och med den 26 juni en sommarrapport om läget i vården. Det här är den andra rapporten för sommaren 2025.Nära 60 procent unga kvinnor vaccinerade mot HPV
Nästan 60 procent av länets kvinnor födda 1994-1999 är nu vaccinerade mot HPV. Ett viktigt steg för att utrota livmoderhalscancer.Sommarrapport om läget i vården vecka 26
Region Stockholm publicerar på torsdagar från och med den 26 juni en sommarrapport om läget i vården. Det här är den första rapporten för sommaren 2025.