
Äntligen köfritt till förebyggande behandling mot hiv
Vid årsskiftet väntade 500 personer på att få PrEP, förebyggande läkemedelsbehandling mot hiv. I dag finns det ingen kö längre utan alla i Stockholmsregionen som önskar och behöver kan få behandlingen – utan att behöva vänta.
Preexpositionsprofylax för hiv (PrEP) är en förebyggande läkemedelsbehandling som minskar risken för att få hiv. Behandlingen erbjuds i dag vid totalt sju mottagningar i Stockholms län.
Sedan 2018 har Venhälsan Södersjukhuset som första klinik erbjudit behandlingen. Några år senare, 2023, tillkom Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Men i takt med att behandlingen blev alltmer känd växte efterfrågan vilket ledde till köbildning.
Beslutades förra året
Primärvårdsnämnden i Region Stockholm beslutade i maj 2024 att utöka uppdraget så att även mottagningar inom Vårdval sexuell hälsa kunde erbjuda behandlingen. Syftet var att fler skulle få tillgång till behandling med PrEP.
Behandlingen rekommenderas i första hand till män som har sex med män och transpersoner för vilka ökad risk för hivinfektion finns. PrEP kan även övervägas till andra personer, där risk för hivinfektion bedöms vara betydande. PrEP skyddar inte mot andra sexuellt överförbara infektioner eller mot graviditet och kan inte bota hiv.
Här erbjuds PreP i Region Stockholm
- Venhälsan Södersjukhuset
- Specialistmottagning sexuell hälsa på Karolinska i Huddinge
- Citymottagningen för Sexuell hälsa Karlaplan
- Kry sexuell hälsa, Hagastaden
- RFSU-kliniken
- Stockholms mottagning för sexuell hälsa
- Älvsjö sexuell hälsa
För att säkerställa en likvärdig vård var man än vänder sig i Stockholm, har de nya mottagningarna utbildats av Venhälsan.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Sommarrapport om läget i vården vecka 27
Region Stockholm publicerar på torsdagar från och med den 26 juni en sommarrapport om läget i vården. Det här är den andra rapporten för sommaren 2025.Födande upplever sig i trygga händer
Fler är nöjda med sin förlossning och fler upplever att de får det stöd de önskar kring amning.Nära 60 procent unga kvinnor vaccinerade mot HPV
Nästan 60 procent av länets kvinnor födda 1994-1999 är nu vaccinerade mot HPV. Ett viktigt steg för att utrota livmoderhalscancer.