
Klimathandlingsplan ska visa vägen för minskade utsläpp
Den 6 maj antog regionfullmäktige Region Stockholms klimathandlingsplan. Den beskriver vad regionen behöver prioritera för att minska utsläppen av växthusgaser och nå målet om att vara klimatneutral 2035.
Region Stockholm har som mål att nå klimatneutralitet, det vill säga en nettobalans mellan utsläpp och upptag av växthusgaser, senast 2035. För att nå dit behöver regionen i genomsnitt minska utsläppen med åtta procent per år.
– Vi har gjort stora framsteg och minskat våra utsläpp med 71 procent sedan 1990, men trots det är utsläppen fortfarande stora och vi måste öka takten med att minska dem. Det behövs nya arbetssätt, beteendeförändringar och en organisatorisk förmåga att arbeta med klimatomställningar. För att lyckas krävs ett gemensamt arbete inom hela organisationen och vi behöver också samarbeta mer med andra aktörer i Stockholms län, säger Carolina Pettersson, hållbarhetsdirektör i Region Stockholm.
Klimathandlingsplanen visar riktningen för att nå målet
Den nya klimathandlingsplanen som regionfullmäktige nu har antagit pekar tydligt ut riktningen för vad Region Stockholm behöver prioritera för att nå målet om klimatneutralitet.
Planen är indelad i fyra fokusområden som har identifierats som de mest utsläppsintensiva och därmed centrala att arbeta vidare med. Dessa är; mobilitet, hälso- och sjukvård, bygg och anläggning samt fastighet och service. Inom varje område finns ett antal åtgärder som Region Stockholm behöver prioritera och arbeta med för att nå målet.
I planen framgår att de viktigaste åtgärderna är att:
- elektrifiera fordonsflottan
- öka energieffektiviseringen
- gå över till förnybara drivmedel (där elektrifiering inte är möjlig)
- minska materialanvändningen inom hälso- och sjukvården
- minska inköpsvolymerna
- satsa på mindre klimatbelastande varor och produkter.
Omställning av hela fordonsflottan, både på land och på vatten, bedöms vara den viktigaste åtgärden för att nå klimatneutralitet för Region Stockholms direkta utsläpp.
För indirekta utsläpp, det vill säga konsumtionsbaserade utsläpp, bedöms åtgärder som är kopplade till inköp, materialanvändning och ökad övergång till mindre klimatbelastande varor och produkter ha stor potential. Detta gäller särskilt inom hälso- och sjukvården.
Några andra viktiga perspektiv för att nå klimatneutralitet för de indirekta utsläppen är även energieffektivisering och energibesparing, effektivare lokalutnyttjande och ökad cirkularitet, det vill säga ett resurseffektivt system där råvaror och produkter cirkulerar i stället för att bli avfall.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Gröna obligationer bidrar till lägre utsläpp i Region Stockholm
Rapporten om gröna obligationer visar att finansieringen har gjort att Region Stockholm kunnat undvika utsläpp på 22 850 ton koldioxidekvivalenter under 2024.Framsteg i hållbarhetsarbetet men utmaningar återstår
Region Stockholm minskat engångsprodukter inom vården samt tagit fram en klimathandlingsplan. Men för att nå hållbarhetsmålen behövs ytterligare åtgärder.Internationella Romadagen firas den 8 april
Region Stockholm uppmärksammar den Internationella Romadagen genom att flagga med den romska flaggan, O styago le romengo, vid Landstingshuset den 8 april.