För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om cookies
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om cookies
Händer som håller om en person

Fem ideella organisationer får verksamhetsbidrag för att hjälpa barn och unga med ätstörningar

Primärvårdsnämnden i Region Stockholm har beslutat att fördela 5 miljoner kronor i bidrag till ideella organisationer som arbetar med insatser mot barn och unga med ätstörningar. 

Kortversion

Visa mer
  • Region Stockholm ger stöd till fem ideella organisationer som hjälper unga med ätstörningar.
  • Pengarna ska användas för att tidigt upptäcka ätstörningar och sprida kunskap om den vård som går att få.
  • Totalt har fem ansökningar kommit in och alla fem organisationer som har ansökt om stöd har beviljats medel.
Kortversionen är skapad av AI och granskad av Region Stockholm.
Läs mer om vårt arbete med AI

Pengarna ska främja insatser för jämlik och förbättrad hälsa hos barn och unga med olika typer av ätstörningsproblematik. Pengarna ska även bidra till insatser som främjar tidig upptäckt av ätstörningar och att kunskapen om hur barn och unga kan söka vård sprids. Insatser i samarbete med elevhälsan har prioriterats.

Totalt har fem ansökningar kommit in och alla fem organisationer som har ansökt om stöd har nu beviljats medel. De organisationer som har beviljats stöd är:

  • Tjejzonen – 1 miljon kronor 
  • Storasyster – 350 000 kronor
  • Frisk & Fri – 1,4 miljoner kronor
  • BRIS – 1,25 miljoner kronor
  • Mind – 1 miljon kronor

Från och med 2025 har en ny inriktning av ätstörningsvård börjat att gälla. Den nya inriktningen lägger stor vikt vid att tidigt identifiera ätstörningsproblematik och bland annat vårdcentralerna har ett viktigt uppdrag i detta. Verksamhetsbidragen till de fem ideella organisationerna bidrar även till att främja tidig upptäckt och att sprida kunskapen hur man kan får vård.

Bakgrund- Ny inriktning för ätstörningsvården 2025

Under 2025 har en ny inriktning för ätstörningsvården i Region Stockholm trätt i kraft.

Bakgrunden är att hälso- och sjukvårdsförvaltningen under 2022 fick i uppdrag att utreda ätstörningsvården för att komma till rätta med tillgänglighet och långa köer. Utredningen genomfördes parallellt med förarbeten till beställarplan 2025 – ny avtalsstruktur för vuxenpsykiatrin. I juni 2023 fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut både om beställarplan och beslut om en ny nivåstruktur för ätstörningsvården. Den nya strukturen är en del av omställningen till god och nära vård.  Beslut om ny nivåstruktur för ätstörningsvården tar sin utgångspunkt i beställarplanen, läs mer här: Beställarplan 2025 – vuxenpsykiatri i förändring.

I den nya inriktningen har första linjens psykiatri, det vill säga vårdcentralerna, ett fortsatt uppdrag att identifiera ätstörningsproblematik och remittera patienter till rätt vårdnivå. Utbildningsinsatser så att vårdcentralerna har rätt kompetens både att se tidiga tecken på ätstörningar och att remittera vidare pågår.

Ätstörningsvård i öppenvården ska erbjudas inom den specialiserade vuxenpsykiatrin med områdesansvar som är fördelat på 10 områden i länet. Målet är att säkra vård i den tidiga fasen av en ätstörning och att samordna vården för patienter med samsjuklighet. Avtalen för specialistpsykiatrin träder i kraft från och med 1 september 2025.

Den nya nivåstrukturen innebär att ätstörningsvården blir en tydligare del av den psykiatriska vården, så att patienten får en mer sammanhållen vård. Majoriteten av patienterna med ätstörning har även en annan psykiatrisk diagnos, vilket talar för att det finns stora behov av att ha en samlad kompetens om psykiatriska sjukdomar inom ätstörningsvården. Ansvarig för slutenvård och öppenvård för de mest sjuka patienterna är Stockholms Centrum för ätstörningar på Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.