Beställarplan 2025 – vuxenpsykiatri i förändring

Hälso- och sjukvårdsnämnden har beslutat om en ny avtalsstruktur för specialistpsykiatrin för vuxna. Beslutet gäller avtal som ska träda i kraft våren 2025. Beställarplanen rör allmänpsykiatri och beroendevård, såväl öppen- som slutenvård. Syftet är att specialistpsykiatrin för vuxna ska bli mer jämlik och behovsstyrd.

Specialistpsykiatrin har utvecklats mycket under senare år, framför allt genom att bli mer kunskapsstyrd. Både den egenägda och den upphandlade vården har utvecklat och infört vårdprocesser för att tillgången till vården ska bli bättre och mer jämlik för olika patientgrupper. I dag bedrivs den specialiserade psykiatrin för vuxna enligt många olika avtal, storlekar och ersättningsmodeller. Det försvårar för vårdgivarna att samverka på ett effektivt sätt. Det finns därför ett behov av ökad geografisk styrning.

Syftet med beslutet är bland annat att specialistpsykiatrin för vuxna ska bli mer behovsstyrd, genom geografiskt områdesansvar, ​samt att vården ska bli mer jämlik och förutsättningarna ska vara mer likvärdiga vårdgivare emellan. Dessutom ska samverkan mellan vårdgivare och med socialtjänst och omsorg utvecklas så att specialistpsykiatrin blir en del av den nära vården​.

Beslutet i korthet:

  • Den öppna specialistpsykiatrin för vuxna med områdesansvar delas in i tio geografiska ansvarsområden.
  • Uppdrag och ersättningsmodell ensas mellan avtalen.
  • Uppdraget utvecklas vad gäller samverkan, konsultationer och intensiv öppenvård.
  • Specialistavtal utan områdesansvar avvecklas.
  • All psykiatrisk slutenvård bedrivs av Stockholms länssjukvårdsområde (SLSO).
  • För fyra av ansvarsområdena upphandlas den öppna allmänpsykiatriska vården enligt lagen om offentlig upphandling (LOU), resterande ansvarsområden får SLSO ansvar för.
  • Öppen beroendevård upphandlas för ansvarsområden Centrala kärnan öst medan övrig beroendevård bedrivs av SLSO.

Länk till tjänsteutlåtande:Beställarplan – specialistpsykiatri för vuxna.(öppnas i nytt fönster)

Nivåstruktureringen av ätstörningsvården har utretts i särskild ordning. I den utredningen föreslås att första linjens psykiatri får ansvar för att diagnostisera patienter med ätstörningsproblem. Vårdgivare med avtal om specialiserad öppenvård för vuxna med områdesansvar ska utgöra en nivå och kunna behandla patienter med viss ätstörningsproblematik samt samsjuklighet. Slutenvård och öppenvård för de mest sjuka patienterna ska genomföras av SLSO.

Länk till tjänsteutlåtande: Nivåstruktur för ätstörningsvården och konsekvenser för framtida beställningar.

Fler nyheter