
Regionen anmäler mammografistöd till IVO och Läkemedelsverket
En brist i ett digitalt bildbehandlingssystem har gjort att åtta kvinnor i Region Stockholm fått felaktigt besked efter mammografi. Region Stockholm har anmält händelsen till Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Kortversion
Visa merVisa mindre
- En brist i ett digitalt bildbehandlingssystem har gjort att åtta kvinnor i Region Stockholm fått felaktigt besked efter mammografi.
- Region Stockholm har anmält händelsen till Läkemedelsverket och Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
- Felet är åtgärdat och samtliga berörda är kontaktade.
Läs mer om vårt arbete med AI
– Det är allvarligt, främst för de kvinnor som drabbats, men också för att detta kan skapa onödig oro kring mammografi. Felet är åtgärdat, och ingen ska behöva oroa sig inför sin undersökning nu, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm.
Företaget som levererar den programvara som används vid bröstcancerscreeningen vid 30 av landets 31 bröstradiologiska enheter har upptäckt en brist i programvaran. Detta har lett till att en del personer har fått ett undersökningssvar utan att bilderna varit färdiggranskade.
Programvaran som används har i vissa fall bedömt bilder i kategorin ”frisk” utan att röntgenläkare eller läkare har gjort en fullständig bedömning av mammografibilderna.
Samtliga berörda kontaktade
För Region Stockholm har det utförts cirka 640 000 undersökningar under åren 2021–2024. Bland dessa upptäcktes 74 fall som inte var färdiggranskade. Ytterligare 15 fall upptäcktes på Region Gotland. Två oberoende läkare utsågs att granska samtliga fall.
Resultatet är att i totalt 81 fall var diagnosen korrekt trots att fallen inte var färdiggranskade. I åtta fall har kvinnor friskförklarats trots att de borde ha kallats till en uppföljande undersökning. Ingen av dessa kvinnor är hemmahörande på Gotland.
– Sjukhusen har kontaktat samtliga kvinnor som fått ett felaktigt besked. Kvinnor som inte blivit kontaktade kan känna sig trygga med att ha fått en korrekt bedömning på sin senaste undersökning. Får man symtom eller förändringar i brösten ska man alltid söka vård, säger Johan Bratt.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Många gravida väljer vaccination mot kikhosta
För drygt ett år sedan blev vaccination mot kikhosta kostnadsfri för gravida i Stockholms län. Nu är cirka 70 procent av de nyförlösta mammorna vaccinerade.Region Stockholm är oberoende av hyrbemanning
Efter två års arbete med minskat beroendet av inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården har antalet anställda ökat, kostnaderna reducerats och övertiden minskat.Stärkta insatser för psykisk hälsa och kortare köer till BUP
Region Stockholm får drygt 230 miljoner kronor i statliga medel för att utveckla specialistpsykiatrin och korta väntetiderna till BUP.