
Handlingsplan för fast läkarkontakt på vårdcentral beslutad
Socialstyrelsens mål för fast läkarkontakt inom primärvården är 1100 patienter i snitt per färdig specialistläkare. Nu har primärvårdsnämnden beslutat om en handlingsplan för att målet ska kunna nås.
Antalet specialistläkare i allmänmedicin i Region Stockholm behöver fördubblas under en tioårsperiod för att målet om 1100 patienter per färdig specialistläkare ska kunna nås, bedömer hälso- och sjukvårdsförvaltningen. ”Handlingsplan för fast läkarkontakt” beskriver åtgärder för att skapa förutsättningar för vårdcentralerna att uppnå detta.
I handlingsplanen framhålls god arbetsmiljö som en förutsättning för att specialister i allmänmedicin ska fortsätta arbeta i primärvården. Här kan vårdgivaren till exempel arbeta med minskad administration, tid för fortbildning, välfungerande digitala verktyg och fast patientlista. Regionen kan skapa förutsättningar genom ersättning, kravställning och styrning i vårdavtal.
Insatsområden hälso- och sjukvårdsförvaltningen ska prioritera
- Utökad ekonomisk ram för att möjliggöra anställning av fler specialister och ST-läkare.
- Kontinuerlig uppföljning av antalet specialister i allmänmedicin på vårdcentralerna samt antal listade per specialist.
- Utvecklade avtalskrav och uppföljning som premierar minskat antal listade per specialist.
- Förbättrad uppföljning av arbetsmiljörelaterade frågor.
- Fortsatt utveckling av stödstrukturer för vårdcentraler och utvecklad struktur för samverkan med andra aktörer.
- Stärka vårdcentralens roll som nav i sjukvårdssystemet.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Många gravida väljer vaccination mot kikhosta
För drygt ett år sedan blev vaccination mot kikhosta kostnadsfri för gravida i Stockholms län. Nu är cirka 70 procent av de nyförlösta mammorna vaccinerade.Region Stockholm är oberoende av hyrbemanning
Efter två års arbete med minskat beroendet av inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården har antalet anställda ökat, kostnaderna reducerats och övertiden minskat.Stärkta insatser för psykisk hälsa och kortare köer till BUP
Region Stockholm får drygt 230 miljoner kronor i statliga medel för att utveckla specialistpsykiatrin och korta väntetiderna till BUP.