Gestaltade rum för stillhet och för avsked

För många är den kommande Alla helgons dag en helgdag att minnas nära och kära. Många gravplatser fyller höstmörkret med rader av levande ljus. För den som inte kan ta sig utanför sjukhuset vill vi uppmärksamma några öppna rum för stillhet.

På sjukhus finns även vårdens rum för avsked med möjlighet för anhöriga att ta ett sista farväl. Med stor omsorg gestaltas dessa olika rum. 

Veckad textil i rum för stillhet

Rum för stillhet på Karolinska US i Solna

Till Rum för stillhet, beläget i sjukhusentrén på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, kan patienter, närstående och besökare komma oavsett de är troende eller inte. Här finns Sjukhuskyrkan som samarbetar med olika religiösa trossamfund och organisationer, och präst, pastor, diakon och Imam som finns tillgängliga för andliga och existentiella frågor. Rum för stillhet är också en viktig tillgång för medarbetare, som dagligen möter svåra situationer i sitt arbete.

I väntrummet möter vi en textil vägg i dova toner. Konstnären Irene Agbaje har skapat en väv som bildar mönstret av lågor eller droppar. Med hjälp av en uråldrig teknik, ikat, har hon lagt två mönster ovanpå varandra, det ena med guldgrund och droppformer i pastellfärger, och det andra på motsatt sätt, pastellbakgrund med droppar i guld. Här finns inget fönster, men en väv i milda blå och blågrå nyanser där kopparvarpen ger ett djup och ett skimmer.  

»Jag utgår från vad jag själv skulle vilja möta i ett rum för kontemplation. Att form, färg och mate rial skapar både enhet och spänning sinsemellan. Den bärande idén är ljus lågan, vars form associeras till tåren, droppen och bladet. Droppar vattnar det som växer. Ljuset löser upp mörkret i ett evigt kretslopp.« Irene Agbaje, konstnär

Gestaltningarna av Irene Agbaje heter "Ljus" och "Veckad himmel".

Film i andaktsrummet på Sös

Andaktsrum på Södersjukhuset

I entréplan på Södersjukhuset finns ett andaktrum i Sjukhuskyrkans lokaler. Den som önskar kan sitta ner en stund eller tända ett ljus. Vill man prata går det bra men många vill vara för sig själva. I rummet visas ett videokonstverk av den danska konstnären Eva Koch, projicerat direkt på en av väggarna. Verket visar en mycket långsam övergång mellan bilder av solen, jorden och månen. Konstnären har velat uppnå en upplevelse där man kan öppna sitt sinne för naturens storhet, för människan och för det obegripliga.

Gestaltningen i andaktsrummet av Eva Koch heter "Sken

entrehall och rum för avsked på Sös

Rum för avsked på Södersjukhuset

Två avskedsrum och två väntrum förenas av en gemensam entré på Södersjukhuset. Tillsammans utgör de en helhet där konstnären Johan Ledung omsorgsfullt har valt material som rymmer spår av levande material. De olika delarna talar olika språk, men utgör samtidigt en vilsam enhet. Johan Ledung är framförallt en målande konstnär. Med skenbart små medel – rutor, ränder och prickar – når han ögonblicket då ingenting blir någonting.

Härdat glas med handmålade cirklar, väggpartier och dörrar i ljus ekfanér, handtuftade ryamattor och panelgardiner som skapar ett dämpat ljus- spel och ger avskildhet. Formspråket är organiskt, levande och vackert. De små målningarna, som liknar fotografier av bleknade landskap, har han skapat av kaffe och vatten. På initiativ av Johan Ledung har också bårtäcken och ikoner inkluderats i avskedsrummen. Mjuka bårtäcken vävda av Birgitta Nordström som följer kroppens konturer utan att tynga ner. Tyger som kan famna och hjälpa till i sorg, trauma och förlust. På altarbord av kalksten placeras Michael Hälzons ikoner. När de inte används viks de ner i askar, eftersom de som besöker avskeds- rummen tillhör olika livsåskådningar och religioner.

Gestaltningen av Johan Ledung heter "Spår av liv".

Textil och målningar i rum för avsked på Södertälje sjukhus

Rum för avsked på Södertälje sjukhus

På akuten och intensiven finns flera rum för avsked. Här har konstnären Emma Hartman gestaltat rummen med textil och måleri, och skapat en kontemplativ atmosfär. Landskapsmåleriet är utfört på kopparplåt som ger en lyser och värme. Ett rum där en resa når sitt slut och en annan, okänd resa tar vid.

Gestaltningen av Emma Hartman heter "Vila".

Förutsättningarna för de konstnärliga gestaltningarna är unika för varje plats. På kulturförvaltningens webbplats kan du läsa mer om arbetet med konstnärlig gestaltning i vårdmiljöer.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter