Hållbarhetsrapport 2021: SL-resor på land märkta med Bra Miljöval och fortsatt minskad klimatpåverkan

Nu är trafikförvaltningens hållbarhetsredovisning för 2021 klar. Den innehåller resultat och alla insatser som vi har genomfört inom hållbarhetsområdet under året.

År 2030 ska all kollektivtrafik på land och till sjöss i Stockholm gå på 100 procent förnybar energi. På vägen mot världens mest klimatsmarta kollektivtrafik finns tre områden som trafikförvaltningen fokuserar extra på:

  • Alla fordon ska gå på förnybara drivmedel
  • Införa elbussar i kollektivtrafiken
  • Märka SL:s resor med Bra Miljöval.

Sedan 2018 går alla SL-bussar på förnybara drivmedel. Utsläppen av koldioxid i trafiken har minskat med 60 procent senaste tio åren, och resan fortsätter. Sedan februari 2021 är alla bussar och spårfordon märkta med Bra Miljöval.

– Få andra städer har lyckats med det vi har inom hållbarhetsområdet. Med Bra Miljövalmärkt kollektivtrafik har vi ett ansvar att fortsätta vår resa för att minska kollektivtrafikens klimatpåverkan, säger hållbarhetschef Maria Röjvall.

Under 2021 har nya fullt tillgängliga C30-tåg blivit ett alltmer vanligt inslag i tunnelbanan. Nya tåg som tas i drift ersätter äldre modeller och snart är tunnelbanetågen från 70-80-talet helt ersatta.

Läs mer om SL:s miljöarbete hos SL

Inte bara fordon och drivmedel som förnyas

För att minska klimatpåverkan arbetar trafikförvaltningen också med energianvändningen i fastigheter genom att:

  • Energieffektivisera
  • Använda el när inte alla andra gör det
  • Välja energi från förnybara källor så långt vi kan
  • Utrusta takytor på bland annat våra depåer med solceller.

På tio år har koldioxidutsläppen från fastigheter minskat med 43 procent och andelen förnybar energi i fastigheter var 97 procent 2021.

– Men vi behöver också hitta sätt att möta nya resenärsbehov för att på sikt locka tillbaka resenärer och minska andelen resor med bil. Därför har vi under året satsat på att ta fram nya betallösningar och göra det tryggare i kollektivtrafiken, säger Maria. 

Detta och mycket annat kan du läsa om i trafikförvaltningens hållbarhetsrapport för 2021.

Fler nyheter