Trygghetschatten kvar efter lyckad testperiod

Trygghetschatten har sänkt tröskeln till att rapportera om otrygga situationer i kollektivtrafiken. Nu är det beslutat att den blir en permanent del av trygghetsarbetet i SL-trafiken.

Sedan trafikförvaltningen lanserade trygghetschatten i september 2020 har trygghetscentralen tagit emot 17 500 chattar. Undersökningar görs löpande för att ta reda på hur resenärerna upplever tryggheten i SL-trafiken. Sedan chatten lanserades visar dessa tydligt att många uppskattar den nya kontaktvägen in till Trygghetscentralen.

Det tysta sättet att höra av sig

För den som chattar är det betryggande att ha kontinuerlig kontakt med Trygghetscentralen utan att omgivningen hör. Via chatten kan den få veta att operatören kan följa situationen i kamerorna och skicka trygghetsresurser om det behövs.

Trygghetsoperatörerna upplever också att den som chattar ofta kan ge bättre löpande information än den som ringer in och därmed ökar förutsättningarna för operatörerna att hjälpa till snabbt.

Fler chattar ombord visar att tjänsten fyller sitt syfte

Syftet med en chattfunktion var att sänka tröskeln för att ta kontakt med trygghetscentralen och göra skillnad i situationer där det är extra svårt att ringa.

– Vi upplever att vi får in fler ärenden om pågående händelser ombord på våra fordon än tidigare. Vi ser också att man chattar om alla typer av ärenden, även allvarliga händelser som hot- eller våldssituationer, säger Anna som är chef för trygghetscentralen.

I uppstarten av chatten var det mest yngre personer som använde chatten för att få hjälp i en situation de befann sig i. Efter ett och ett halvt år har skillnaderna planat ut. Det är en jämn fördelning mellan kön och ålder bland dem som hör av sig.

Du hittar chatten i SL-appen och på sl.se.

Exempel på när du kan kontakta trygghetscentralen

  • En eller flera personer känns hotfulla, bråkar, eller vill inte låta mig vara ifred.
  • Någon har somnat och riskerar att råka illa ut.
  • Någon är väldigt berusad och kan råka ut för en olycka.
  • Någon klottrar eller förstör.

Vid livshotande situation kontakta 112.

Fler nyheter