Följ råden även efter lättnader i restriktionerna
Från den 1 juli införs vissa lättnader i Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att begränsa spridningen av covid-19, medan andra rekommendationer fortfarande gäller oavsett om du är vaccinerad eller inte.
- Livet blir lite lättare nu, men covid-19 är inte borta. Inte heller risken att bli sjuk eller i värsta fall avlida. Därför är det viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig nu, innan smittan kanske tar fart igen till hösten, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.
Tack vare att smittspridningen minskat under flera veckor har flera av de krav som ställts för att lätta på restriktionerna uppfyllts. Därför har Folkhälsomyndigheten ändrat rekommendationerna på flera punkter från den 1 juli.
- Det är glädjande men vi måste fortsatt följa de grundläggande råden för att smittspridningen inte ska ta fart igen för att restriktionerna lättar, säger Elda Sparrelid.
De fyra grundläggande råden - även för dig som är vaccinerad
- Stanna hemma om du har symtom och ta covid-prov om symtomen varar mer än 24 timmar.
- Undvik trängsel och håll två meters avstånd så ofta du kan
- När/om du umgås med andra: gör det i mindre grupp och helst utomhus.
- Alla som kan ska arbeta hemifrån
En bidragande orsak till att både smittspridningen och antalet sjukhusinläggningar minskar är att mer än hälften av stockholmarna har fått minst en dos vaccin mot covid-19. Vaccinationen tar inte semester.
- Det är viktigt att så många som någonsin är möjligt vaccinerar sig och tar både den första och andra sprutan. Med en ännu högre vaccinationsgrad kan vi förhoppningsvis se fram emot ytterligare steg mot ett mer normalt liv, säger Elda Sparrelid.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Många gravida väljer vaccination mot kikhosta
För drygt ett år sedan blev vaccination mot kikhosta kostnadsfri för gravida i Stockholms län. Nu är cirka 70 procent av de nyförlösta mammorna vaccinerade.Region Stockholm är oberoende av hyrbemanning
Efter två års arbete med minskat beroendet av inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården har antalet anställda ökat, kostnaderna reducerats och övertiden minskat.Stärkta insatser för psykisk hälsa och kortare köer till BUP
Region Stockholm får drygt 230 miljoner kronor i statliga medel för att utveckla specialistpsykiatrin och korta väntetiderna till BUP.