Många stockholmskvinnor nöjda med förlossningsvården

Nästan nio av tio gravida i Stockholm skulle rekommendera sin mödravård till någon annan. Lika många tycker att barnmorskan var närvarande vid förlossningen i den utsträckning de önskade. Nio av tio fick också föda på den klinik de planerat för. Däremot efterlyser kvinnor mer stöd, både fysiskt och psykiskt, efter förlossningen. Det visar en enkät där drygt 15 000 kvinnor i Stockholm deltagit.

Graviditetsenkäten har skickats ut till kvinnor i hela landet och ger nu varje region en möjlighet att ta del av gravidas egna upplevelser av mödra- och förlossningsvården och kontakten med barnmorskemottagningen.

- Enkäten spänner över hela vårdkedjan; graviditet-förlossning-eftervård, och ger oss en unik bild av hur kvinnor själva beskriver sin hälsa och sina erfarenheter under och efter graviditeten, säger Lena Hanberg, chef för avdelningen för specialiserad vård.

- Det här underlaget kan vi ta avstamp i när vi nu fortsätter att utveckla mödra- och förlossningsvården i Region Stockholm, säger Lena Hanberg.

Tydligare stöd efter förlossningen

Drygt 15 000 kvinnor i Stockholm har besvarat enkäten via 1177.se under perioden 1 december 2020 till den 31 mars 2021. Enkäten pågår till och med december 2022, nya svar kommer in löpande.

- Det är fint att se att en majoritet är nöjd med förlossningsvården och bemötandet. Men ännu viktigare är att vi får kunskap om vilka delar vi behöver utveckla. Vi ser att vi behöver ge tydligare stöd och vägledning efter förlossningen, både till kvinnor som upplever psykiska besvär liksom de med kvarvarande fysiska problem, säger Lena Hanberg.

Hon konstaterar att de positiva resultaten är särskilt glädjande eftersom pandemin har påverkat möjligheten för partner och närstående att närvara vid många vårdbesök. Pandemin har samtidigt lett till att de digitala besöken blivit fler inom mödra- och förlossningsvården.

Några resultat i korthet

(Procentsatser gäller de som skattat 4 eller 5 på en 5-gradig skala.)

  • 86.6 % tycker att mödravården tillgodosåg deras behov och 87.5 % skulle rekommendera den mödravård de har besökt till någon annan som är gravid.
  • 89 % kände sig trygga med vården under förlossningen.
  • 88.3 % tyckte att barnmorskan hade varit närvarande i förlossningsrummet i den utsträckning de önskade.

Områden där stödet behöver stärkas

  • 23.6 % vet inte var de ska vända sig för stöd vid psykisk ohälsa under eller strax efter graviditet och förlossning.
  • 35 % vet inte var de ska vända sig för hjälp med fysiska besvär efter graviditet och förlossning.
  • Bara sex av tio tycker att de fick den information de behövde när det gällde återhämtning/tiden efter förlossningen.

Behov av stöd den första tiden efter förlossningen har redan tidigare uppmärksammats och i maj 2021 utvecklades informationen på 1177 Vårdguiden under rubriken ”Efter förlossningen – bra att veta(öppnas i nytt fönster)” med texter om kroppen efter graviditeten, barnet, amning och matning och föräldraskap. Informationen finns idag på svenska men arbete pågår med översättningar på fler språk.

- På grund av pandemin har dessutom fler verksamheter inom förlossningsvården genomfört uppföljning och eftervård digitalt, då det varit möjligt, vilket varit uppskattat och lett till att ännu fler kvinnor kunnat nås, säger Lena Hanberg, chef för avdelningen för specialiserad vård.

När det gäller psykisk ohälsa pågår en strukturförändring inom primärvården i Region Stockholm där husläkarmottagningarnas ansvar och kompetens förstärks. I förändringen ingår också en upphandling av psykologstöd kopplat till mödravård och barnavårdscentraler.

- För att verkligen förstå resultaten behöver djupare analyser av materialet göras. Ett välkommet bidrag till det arbetet kommer vara de fritextsvar där kvinnor redogör för sina individuella upplevelser. De svaren finns ännu inte tillgängliga på regional nivå, säger Lena Hanberg.

Fakta om enkäten

Enkäten har skickats till 94 000 kvinnor i hela landet och besvarats av 52 000 personer. I Stockholm har den skickats till 26 317 kvinnor varav 15 127 svarat. Enkäten har tagits fram av Sveriges Kommuner och Regioner och är en del i den nationella satsningen på kvinnors hälsa och förlossningsvård. Deltagarna är representativa när det gäller bland annat ålder, storstad/land och först- omföderskor. Svaren representerar dock i högre utsträckning kvinnor födda i Sverige samt personer som är något mer högutbildade. Från och med april finns enkäten översatt till sju språk: engelska, arabiska, persiska, finska, franska, spanska och somaliska.

Frågorna ställs vid tre tillfällen, då kvinnan:

  • är i cirka graviditetsvecka 25
  • fött barn för cirka åtta veckor sedan
  • fött barn för cirka ett år sedan

De första resultaten som nu kommer gäller de första fyra månaderna, perioden 1 december 2020 till 31 mars 2021. Graviditetsenkäten kommer att skickas ut fram till och med december 2022.

Fler nyheter