Roslagsbanan till city
Tillbaka till huvudprojektet: Roslagsbanan
Tillbaka till huvudprojektet: Roslagsbanan
Som en del i Sverigeförhandlingen skriver staten, Stockholm stad, Täby, Vallentuna och Österåkers kommun samt Region Stockholm på avtalet som beskriver hur utredningen av Roslagsbanan till city ska genomföras.
Regeringen fattar beslut om Nationell plan. I samband med beslutet blev statens finansiering av kollektivtrafikobjekten slutligen klar.
Planeringsprojektet Roslagsbanan till city startar.
I lokaliseringsutredningen utreds konsekvenserna av olika sträckningar och stationslägen.
Vi tar in synpunkter på övergripande förslag boende, kommuner, myndigheter och andra berörda. Flera samrådstillfällen kommer att finnas under hela processen.
Vi utför markundersökningar för att kontrollera jordens och bergets kvalitet. Resultatet används som underlag i vårt planeringsarbete.
Samråd inför val av lokalisering och beslut om betydande miljöpåverkan.
Lokaliseringsutredning klar
Beslut om genomförande av Roslagsbanan till city
Region Stockholm, genom trafikförvaltningen, planerar och utreder en framtida sträckning av Roslagsbanan till city. Den framtida förlängningen innebär att banan dras i en ny tunnel från station Universitetet till T-Centralen.
Nuvarande utbyggnad av Roslagsbanan stärker banans kapacitet och genom en förlängning till T-Centralen ökar tillgängligheten mellan kommunerna i nordost och centrala Stockholm. En förlängning avlastar även en hårt belastad sträcka på tunnelbanan.
Projektet, som är ett planeringsprojekt, startade under 2020 och pågår till 2023. Under denna tid genomför vi olika samråd där intresserade och sakägare kan lämna synpunkter som vi sedan tar med i planeringen. Den slutgiltiga lokaliseringen presenteras 2023.
Den 22 mars 2023 fattade trafiknämnden beslut om lokaliseringsutredningen för Roslagsbanan som slår fast att banan bör gå via Odenplan vid en förlängning till city.
Den 27 juni avslutades samrådet för Roslagsbanan till city. Nu ska vi samla ihop och gå igenom alla synpunkter för att arbeta in dem i arbetet med lokaliseringen. Flera dialoger och samråd kommer ske i framtiden.
Nu har du möjlighet att tycka till om var Roslagsbanans förlängning till city ska gå och hur byggandet av järnvägen kan påverka miljön. Samrådet pågår mellan 27 maj och 27 juni 2022.
Region Stockholm utreder nu hur Roslagsbanan kan förlängas i tunnel från station Universitetet till T-Centralen. Utbyggnaden möjliggör kortare restider till och från nordostkommunerna och avlastar tunnelbanans röda linje på en hårt belastad sträcka. Den nya tunneln blir cirka tre kilometer lång.
Fler människor väljer att bo och vistas i Stockholmsregionen, vilket ökar behovet av bostäder och en väl fungerande kollektivtrafik. Förlängningen av Roslagsbanan till city är en åtgärd för att möta behovet hos de växande kommunerna i nordostsektorn.
Det finns brister i regionens transportsystem, som exempelvis otillräcklig kapacitet och begränsad tillgänglighet mellan vissa områden. Dessa brister
förstärks ytterligare med den starka befolkningstillväxt som beräknas ske. Regionens befolkning bedöms öka med nästan 50 procent till år 2050, där nordostkommunerna står för en betydande del.
Några av transportsystemets brister finns på Roslagsbanan. Restiderna mellan nordostkommunerna och centrala Stockholm är långa, där ett byte krävs vid Stockholms östra till tunnelbanans röda linje. Det gör att tunnelbanan är tungt belastad på sträckan mellan Tekniska Högskolan och T-Centralen. Till år 2050 beräknas resandet på Roslagsbanan mer än fördubblas, vilket förstärker problemen om ingen åtgärd görs.
År 2014 genomfördes en åtgärdsvalsstudie som studerade förutsättningarna för en kapacitetsstark kollektivtrafik mellan centrala Stockholm och nordostkommunerna. I studien utvärderades flera olika kollektivtrafiklösningar för att öka kapaciteten. Roslagsbanan till city var den av de studerade åtgärderna som bedömdes ge störst nytta.
Roslagsbanan till city var också en av de åtgärder som Sverigeförhandlingen förhandlade fram år 2017 för att möta det ökade behovet av bostäder och en förbättrad kollektivtrafik i regionen.
De parter som slutit avtal om utbyggnaden av Roslagsbanan till city i Sverigeförhandlingen är: staten, Region Stockholm, Stockholms stad samt
nordostkommunerna Österåker, Vallentuna och Täby. Genom avtalet har kommunerna bland annat åtagit sig att tillsamanas bygga cirka 29 000 bostäder.
För att möta behovet av kollektivtrafik mellan nordostsektorn och centrala Stockholm föreslås en utbyggnad av Roslagsbanan till city. Utöver förlängningen till city behövs även åtgärder på befintlig bana. Tillsammans ger de den kapacitetsförstärkning och förbättring av tillgänglighet som behövs.
Förlängningen till city förbättrar tillgängligheten mellan nordostkommunerna och centrala Stockholm samt stärker kapaciteten i kollektivtrafiksystemet. Förlängningen innebär även att en hårt belastad sträcka på tunnelbanans röda linje avlastas.
För att möta framtidens kapacitetsbehov behövs på sikt, utöver Roslagsbanan till city, även åtgärder på den befintliga Roslagsbanan. Sådana åtgärder är bland annat utbyggnad till dubbelspår på vissa sträckor som idag har enkelspår, plattformsförlängningar och ny depå för att hantera fler tåg. Dessa åtgärder befinner sig i ett tidigt planeringsskede och kommer att hanteras av andra projekt inom regionen.
Förlängningen av Roslagsbanan kommer till största del att gå i en tunnel under centrala Stockholm. I en lokaliseringsutredning har det studerats hur och var Roslagsbanan kan förlängas till city. Utredningen ligger till grund för beslut om val av lokalisering för sträckning och stationer.
Lokaliseringsutredningen är en del av en formell och lagstyrd process. Nu när val av lokalisering är gjord inriktas arbetet på utformning av den valda
lokaliseringen. Under hela processen pågår samråd där vi kommunicerar med berörda intressenter, både allmänheten, myndigheter och övriga berörda aktörer.
Ett första samråd med allmänheten hölls i januari 2021. Syftet med det samrådet var att informera om projektet och att hämta in allmänhetens
synpunkter inför kommande arbete med lokaliseringsutredningen. Synpunkter som kom in då har dokumenterats och sammanställts i en samrådsredogörelse.
Lokaliseringsutredningen har sedan det första samrådet fokuserats till att enbart handla om tunnelsträckningen.
Projektet har valt att bredda ansatsen för val av lämpligaste sträckning för tunneln från Universitet till T-Centralen. Det behövs för att säkra krav i en formell planprocess och för att minimera risk för omtag i ett senare skede.
Ett andra samråd med allmänheten hölls under maj-juni 2022, det samrådet handlade även om hur förlängningen kan komma att påverka miljön. Synpunkter som kom in under det andra samrådet finns sammanställda i en samrådsredogörelse.
Utifrån utredningsmaterialet och de synpunkter som framkommit under samråden har lokaliseringsutredningen tagit fram förslag till beslut om lokalisering och åtgärder.
Olika alternativa dragningar studeradess inom det så kallade utredningsområdet som visas på kartan.
Projektet är en del av Sverigeförhandlingen. Sverigeförhandlingen är ett initiativ från Sveriges regering för att bygga höghastighetsjärnväg i Sverige och få förbättrad kollektivtrafik och ökat bostadsbyggande i storstäderna. En viktig del i Sverigeförhandlingen har varit att hitta lösningar där flera parter kan dela på finansieringen och att samarbeta. De parter som är med i Roslagsbanan till city är: