För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Om kakor
Medarbetare i Region Stockholms sjukvård

Sommarrapport om läget i vården vecka 30

Region Stockholm publicerar på torsdagar från och med den 26 juni en sommarrapport om läget i vården. Det här är den femte rapporten för sommaren 2025.  

Sjukvårdens högsta chefer i Region Stockholm och regionens chefläkare träffas kontinuerligt under sommaren för att analysera läget, styra de gemensamma resurserna och vidta nödvändiga åtgärder. Samordning sker både centralt och lokalt.  

 – Det är ett stabilt läge i vården med lediga vårdplatser men ansträngt på sina håll. Senaste veckans värmebölja skapade initialt ett högre söktryck på några av våra akutmottagningar men läget bedöms som hanterbart, säger Patrik Söderberg, chefläkare i Region Stockholm.

På några håll är det ansträngt i vården. Det gäller bland annat delar av den prehospitala sjukvården där bemanningsläget i ambulanssjukvården är utmanande. Flera åtgärder genomförs just nu.

– Sedan tidigare har Region Stockholm erbjudit medarbetarna inom ambulanssjukvården extrapassersättning eller möjligheten att skjuta på semestern. Vi inför nu fler incitament för att få fler medarbetare att vilja hjälpa till och ta extrapass. Jag vill dock understryka att vi har fantastiska medarbetare som har varit väldigt lojala och gått in dagar då de tänkt vara lediga, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef AISAB, som ansvarar för ambulanssjukvården i Region Stockholm.

Region Stockholm har 30 ambulansstationer från Hallstavik i norr till Södertälje i söder. Dessa har olika kapacitet och det kan förekomma att enstaka ambulanser på några av dessa står på grund av personalbrist. Det finns även ett system som kallas gränslös dirigering, vilket innebär att det går att täcka upp med bilar från andra stationer om så skulle behövas. I regionen finns totalt cirka 40 till 80 ambulanser beroende på tid på dygnet.

– De som är akut sjuka ska inte ska tveka att kontakta 112. Det finns många ambulanser tillgängliga i Region Stockholm och om man blir allvarligt sjuk eller skadas ska man ringa 112 som vanligt. Man behöver inte oroa sig för att inte få hjälp, säger Jani Sundqvist.

–  Det har förekommit uppgifter om att det saknas tillgängliga ambulansresurser vid allvarliga händelser under veckan. Detta är inte korrekt. Hanteringen av de högst prioriterade larmen fungerar bra. Personalsituationen är dock ansträngd och väntetiderna i mindre akuta ärenden är ibland något längre än normalt, avslutar Jani Sundqvist.

Några åtgärder som vidtas i Region Stockholm under sommaren   

  • Varje sjukhus arbetar för att säkra upp sin bemanning 
  • Fler geriatriska vårdplatser jämfört med förra sommaren 
  • Etablerat samarbete och dialog med kommunerna under sommaren  
  • Högre kapacitet i förlossningsvården jämfört med förra sommaren
  • Nära samarbete mellan regionens olika sjukhus och vårdgivare för att hjälpa varandra och ta emot patienter om trycket är högt på ett sjukhus eller i en verksamhet
  • Ambulanssjukvården anpassas efter årstid och behov  

Sommaren 2025 i olika delar av vården 

Akutsjukhusen  

Vid akutmottagningarna kan det vara längre väntetider än vanligt. Patienterna prioriteras som vanligt efter medicinska bedömningar och de som har störst behov får vård först. Vårdens medarbetare gör sitt yttersta för att ta hand om alla patienter så snart de kan.  

Den specialiserade vården för äldre 

Inom den specialiserade vården för äldre, den geriatriska vården, finns fler geriatriska vårdplatser jämfört med förra sommaren och betydligt fler platser inom den Avancerade sjukvården i hemmet (ASIH).  

Förlossningsvård    

Sommaren är en tid på året då många barn föds, samtidigt som även medarbetarna i förlossningsvården behöver få sommarsemester. Det råder normalläge utifrån plan på samtliga regionens sju förlossningsenheter och det finns tillgänglig ledig kapacitet i regionen. Dock är det tidvis högt tryck på enskilda förlossningsavdelningar som kan innebära ansträngd arbetsmiljö. Förlossningsklinikerna samarbetar för att bereda plats för födande om trycket är högt på vissa förlossningsenheter.

Ambulanssjukvård   

Antalet ambulanser anpassas efter årstid och belastning. En ambulans stationeras i Vaxholm under sommaren. Den här sommaren är den första då jourläkarbilar, akutläkarbilar och helikopter har läkarbemanning dygnet runt.  

För närvarande är bemanningssituationen något ansträngd men åtgärder vidtas och läget förväntas förbättras.

Blodcentralen 

Varje dag går det åt 100 liter blod i Stockholms sjukvård. Mest blod behövs till patienter med cancer och kroniska sjukdomar, och vid operationer. Under sommaren är det färre som ger blod, men behovet av blod kan vara lika stort som under andra delar av året. 

Om du är mellan 18 och 60 år och frisk, har du goda möjligheter att bli blodgivare. Besök gärna Blodcentralen i sommar!

Boka tid eller anmäl dig här (Extern länk)

1177 

1177 på telefon är tillsammans med vårdcentralerna första kontakten till vården. Det är viktigt att kontakta 1177 för rådgivning för att få hjälp på rätt vårdnivå. För närvarande är väntetiderna för telefonrådgivning på 1177 något längre än normalt på grund av semesterperioden. Bra information finns också på 1177.se. Om tillståndet är livshotande ska man ringa 112. 

I sommar håller vårdcentraler, närakuter och akutmottagningar öppet som vanligt.  

Samarbete med länets kommuner  

Det sker ett nära samarbete mellan regionen och kommunerna i länet. Det är särskilt viktigt under sommaren för att säkerställa att patienter som är färdigbehandlade i sjukvården får stöd i hemmet eller särskilt boende om de behöver.   

Så här rapporterar vi under sommaren 2025

Sommarrapporten om läget i vården rapporteras på torsdagar till och med den 21 augusti.

Ta del av samtliga sommarrapporter

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.