För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor

Utveckling pågår – medel till 37 innovationsprojekt

AI-stöd för säkrare dosering av läkemedel till barn och AI-planering av blodbussens schema för en stabil tillgång av blod. Det är två av totalt 37 nya projekt som får dela på 7,6 miljoner kronor ur Region Stockholms tioårsjubilerande Innovationsfond.

Regionstyrelsen avsätter varje år 15 miljoner kronor till Innovationsfonden. Syftet är att ge ekonomiskt stöd till medarbetare vars idéer kan bidra till förbättringar för invånare, patienter och resenärer.

Alla som arbetar minst halvtid inom Region Stockholm, eller hos en arbetsgivare som har uppdrag från Region Stockholm, kan ansöka om pengar från fonden. Tilldelningen görs sedan i tuff konkurrens.

I år firar Innovationsfonden tioårsjubileum. Fonden har bidragit till utveckling av en rad nya produkter och tjänster, däribland bärplansbåten Nova, utvecklingen av appen Alltid öppet, prisbelönta projekt som patientupplevelsen för ökad trygghet och välmående på akuten och Empatigymmet. Tidiga projekt som Innovationsfonden stött i sin linda är SMS-livräddare.   

Under 2025 års andra ansökningsperiod kom det in totalt 77 ansökningar varav 37 beviljades medel. Inom minst nio av dessa projekt planeras för användning av AI-lösningar.

– Periodens beviljade ansökningar håller genomgående en hög kvalitet. Vi är stolta över att kunna bidra till de här projekten och över tid följa införandet av dem i verksamheterna. Det finns en stor innovationskraft i Region Stockholm och med stödet kan de gå från idé till verklighet, för patienter, resenärers och invånares bästa, säger Annette Alkebo, strateg och ansvarig för Innovationsfonden.

Några av de projekt som nu beviljats medel:

Datadriven blodbussplanering med AI-stöd

Enkel logistik är avgörande för att så många blodgivare som möjligt ska kunna donera blod, i den utsträckning de vill. Projektet handlar om att utveckla en AI-stödd mjukvara för datadriven schemaläggning av blodbussarna, med målet att säkra en stabil blodförsörjning och öka flexibiliteten vid akuta situationer eller kriser.

AI-stöd för att identifiera oegentligheter inom Färdtjänst

Målet är att använda AI och modern dataanalys för att identifiera oegentligheter och avvikelser inom färdtjänstens omfattande datamängder.

Artificiell intelligens för säkrare barnläkedelsinformation

När barn ska få läkemedel är det extra viktigt att ge rätt dos. En befintlig AI-språkmodell ska tränas på barnläkemedelsgruppens nationella systemstöd ePed. Målet är att med AI vidareutveckla systemet och ta fram läkemedelsinstruktioner och gränsvärden som kan varna för orimliga doseringar i journalsystemets kontroller.

Grön banvall – metod för klimatanpassning och stärka biologisk mångfald

Projektet "Grön banvall" syftar till att utveckla en lösning som minskar kostnaden för skötsel och underhåll inom kollektivtrafiken samtidigt som biologisk mångfald gynnas och negativ klimatpåverkan reduceras. Det finns således en möjlighet att införa en hållbar, grön lösning i regionen.

AI-stöd för analys av svaren i den nationella patientenkäten

Region Stockholm genomför sedan 2009 Nationell Patientenkät för att fånga upp patienternas erfarenheter inom olika vårdområden. En stor mängd fritextsvar, där patienter själva skriver ned sina synpunkter, samlas in men det finns begränsad kapacitet att analysera svaren. Med ett AI-stöd kan svaren analyseras och förbättringsområden, liksom patientrisker, identifieras.

Mobilt EKG på särskilda boenden för äldre, Säbo

I dag saknas möjlighet till EKG-provtagning på Säbo. Patienterna hänvisas till akutmottagning, närakut eller fysiologmottagning. Genom att införa mobil EKG-utrustning slipper äldre, sköra personer att transporteras, vilket ökar den medicinska kvaliteten på Säbo.

Barncentrerat bemötande i kollektivtrafiken 

Ett projekt som vill befästa kollektivtrafikens roll hos barn och barnfamiljer och få fler att välja åka kollektivt. Genom att säkerställa att kundnära personal får kunskap i bemötande och service till barn på ett enhetligt sätt och med handfasta råd ska man synliggöra barn som resenärer och stärka barns rättigheter.  Det är nytt sätt att samskapa med förare och kundnära personals perspektiv och arbetsvardag i utformningen av en utbildning.

Du hittar alla 37 projekt som beviljats bland dokumenten längst ned på sidan i länken:

Ansök om Innovationsmedel

Läs mer om hur Region Stockholm satsar på forskning  och innovation:

Forskning och innovation

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.