
Tobiasregistret sänker åldersgränsen för att nå fler unga
Förra året ökade antalet nyregistrerade i Tobiasregistret jämfört med året innan men tyvärr räcker inte antalet givare till. Nu sänks åldersgränsen för att gå med i registret.
Kortversion
Visa merVisa mindre
- Nu sänks åldersgränsen från 18 till 16 år för att anmäla sig till Tobiasregistret.
- För omkring 30 procent av alla livshotande sjuka patienter i behov av blodstamceller hittas aldrig en matchning i registret.
- Behandlingsresultaten för patienten är betydligt bättre med en ung donator. Därför går gränsen vid 35 år för att anmäla sig till Tobiasregistret.
Läs mer om vårt arbete med AI
Förra året valde drygt 18 600 personer att registrera sig i Tobiasregistret, Sveriges nationella register för donation av blodstamceller. Trots det hittas aldrig en matchning för omkring 30 procent av alla livshotande sjuka patienter.
Nu sänks åldersgränsen från 18 till 16 år för att anmäla sig till registret.
– Ju yngre donatorn är desto bättre behandlingsresultat kan vi se hos patienten. Genom att sänka åldersgränsen vid anmälan till 16 år ger vi fler unga möjlighet att anmäla sig och på sikt rädda liv, säger Nicole Silverstolpe, vd för Tobiasregistret.
Man behöver fortfarande vara myndig för att kunna donera stamceller men genom att sänka gränsen för registrering kan fler unga finnas tillgängliga i registret så fort de har fyllt 18 år.
Sedan slutet av 2019 har Tobiasregistret vuxit med mer än 100 000 personer. Men bristen på utomeuropeiskt ursprung bland donatorer gör att bara tre av tio patienter av utomeuropeiskt ursprung hittar en matchande donator.
– Behovet av nya donatorer är stort! Den som registrerar sig kan göra så att ett barn, en förälder, vän eller syskon med en livshotande blodsjukdom får fortsätta att leva, säger Nicole Silverstolpe.
I dag är leukemi den vanligaste sjukdomen där blodstamceller oftast används som en sista utväg. Men i nuläget kan en transplantation vara potentiellt livräddande för runt 70 olika sjukdomar.
Förra året gjordes 1 159 matchningar via Tobiasregistret vilket ledde till att 278 personer kunde donera blodstamceller. Omkring 20 procent av de initiala matchningarna leder hela vägen till genomförd donation. Det är patientens läkare som bestämmer vem som blir aktuell för att donera. Donatorn måste vara frisk och den bästa matchningen för patienten, därför faller en del bort.
Bättre resultat med ung donator
Behandlingsresultaten för patienten är betydligt bättre med en ung donator. Därför går gränsen vid 35 år för att anmäla sig till Tobiasregistret. För att nå ut till unga potentiella givare används bland annat sociala medier. Där kan givare och mottagare av stamceller berätta om sina tankar och personliga upplevelser för att inspirera andra att registrera sig. Ett volontärsnätverk startades också 2022 för att sprida informationen om Tobiasregistret till fler.
– Nätverket består av omkring 50 volontärer runt om i Sverige. De hjälper oss med alltifrån informationsspridning till att stå på mässor med oss och packa testkit vid behov. Många har också egen erfarenhet av stamcellsdonation, säger Nicole Silverstolpe, som poängterar att man kan göra skillnad och hjälpa de som är i behov av en transplantation även om man inte själv kan registrera sig.
– Om du inte kan gå med i Tobiasregistret själv kan du göra skillnad genom att sprida informationen och uppmuntra andra att registrera sig.
Tobiasregistret har ett nationellt uppdrag för Sveriges sjukvård och ägs av Region Stockholm.
Tobiasregistret i siffror 2024
(siffror för 2023 inom parentes)
- Nyregistrerade givare: 18 613 (16 409)
- Antal matchningar med mottagare: 1 159 (1 010)
- Antal genomförda donationer: 278 (223)
- Antal givare i Tobiasregistret: 254 000 (239 583)
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Stabsläge avslutat efter brand i Huddinge
Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL) är avslutad. Stabsläget inleddes efter en brand på ett äldreboende i Huddinge.Region Stockholm är i stabsläge
Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL) är i stabsläge med anledning av en brand på ett äldreboende i HuddingeFörslag till programdirektiv för Norra Hagastaden
Norra Hagastaden är en modern och hållbar stadsdel som växer fram mellan Solna och Stockholm. Nu läggs förslag till programdirektiv.