För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
För att webbplatsen ska fungera bra för dig och för att samla in statistik som hjälper oss att förbättra den, använder vi kakor.
Läs mer om hur vi hanterar kakor
foto på människor som går över ett övergångsställe

Fortsatt svag utveckling på Stockholms arbetsmarknad

Det svaga ekonomiska läget fortsätter att sätta sin prägel på Stockholmsregionens arbetsmarknad. Det visar Region Stockholms senaste kvartalsrapport för läget på arbetsmarknaden och i näringslivet.

Kortversion

Visa mer
  • Region Stockholms rapport visar att det ekonomiska läget påverkar arbetsmarknaden negativt.
  • Arbetslösheten i Stockholms län ökar och sysselsättningsgraden är den lägsta sedan maj 2021.
  • Konkurser och varsel ligger på höga nivåer och stämningsläget bland företag är svagare.
Kortversionen är skapad av AI och granskad av Region Stockholm.
Läs mer om vårt arbete med AI

Varje kvartal presenterar Region Stockholm statistik som ger en bild av läget i Stockholmsregionen med fokus på arbetsmarknad och näringsliv. När det första kvartalet för 2025 nu summeras står det klart att den fördjupade lågkonjunkturen och osäkerheten i omvärlden fortsätter att sätta spår i ekonomin.

Försvagad arbetsmarknad

Det svaga konjunkturläget har drabbat hela landet och arbetslösheten har ökat i nästan samtliga län under 2025. Sysselsättningsgraden i Stockholms län var i februari 78,2 procent. Det är den lägsta nivån sedan maj 2021.

Samtidigt ökar arbetslösheten till 5,8 procent och når den högsta nivån sedan augusti 2021. Arbetslösheten skiljer sig åt mellan olika grupper och är större bland utrikes födda (10,6 procent) än inrikes födda (3,5 procent). Det finns också en tydlig skiljelinje mellan dem som har gymnasieutbildning och inte. Bland personer med förgymnasial utbildning är arbetslösheten 14,4 procent och för gymnasialt utbildade 6,8 procent. Arbetslösheten varierar mellan kommunerna i regionen.

Efter rekordåret 2024 fortsätter konkurserna ligga på höga nivåer och i mars syns en markant ökning för Stockholmsregionen. Totalt berördes 4 300 anställda av konkurser. Detta beror bland annat på att batteritillverkaren Northvolt med fem tillhörande bolag försattes i konkurs i mars varav samtliga är registrerade i Stockholms län, trots att verksamheten primärt finns i Skellefteå och Västerås.

Varslen har också varit på höga nivåer under första kvartalet. Hittills i år har över 6 000 personer i länet varslats om uppsägning. 

Positiv trend bruten

Konjunkturinstitutet mäter stämningsläget bland företag i Stockholmsregionen genom bland annat intervjuer och indikatorer. Efter en tillfällig uppgång i slutet av förra året är återigen stämningsläget svagare än normalt.

Stämningen har minskat inom byggsektorn, handeln och tjänstesektorn, medan den ökade något inom tillverkningssektorn. Den försämrade konfidensindikatorn tyder på en mer negativ framtidstro bland företagen och kan vara ett tecken på att det finns många faktorer i omvärlden, exempelvis införandet av amerikanska importtullar, som påverkar företagens bedömning.

Region Stockholm sammanställer kvartalsvis siffror från SCB, Arbetsförmedlingen, Konjunkturinstitutet, Bolagsverket och Tillväxtanalys.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter

För att kunna ge feedback behöver du tillåta kakor.