
Så ska vården stärkas för patienter med sällsynta hälsotillstånd
Region Stockholm tilldelas årligen medel till nationell samordning av hälso- och sjukvård för patienter med sällsynta tillstånd. Hälso- och sjukvårdsnämnden har nu beslutat om en strategisk inriktning för hur medlen för 2025 ska användas.
Kortversion
Visa merVisa mindre
- Region Stockholm har fått tre miljoner i statliga medel för att samordna vården av sällsynta hälsotillstånd.
- Syftet är att patienter med sällsynta hälsotillstånd ska få bättre förutsättningar för en sammanhållen vård och behandling.
- Pengarna ska användas till en utveckling av registret för sällsynta sjukdomar, samverkan, kunskapsstöd och en webbsida.
Läs mer om vårt arbete med AI
Staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har en överenskommelse om satsningar på personcentrerad, tillgänglig och jämlik mödrahälsovård och förlossningsvård, förstärkta insatser för kvinnors hälsa och inriktning för vård och behandling av sällsynta hälsotillstånd.
I enlighet med överenskommelsen har Region Stockholm tilldelats tre miljoner kronor för nationell samordning av hälso- och sjukvård för patienter med sällsynta hälsotillstånd under 2025.
Det övergripande syftet är att patienter med sällsynta hälsotillstånd ska få ökade förutsättningar till en sammanhållen vård och behandling.
Medlen för 2025 kommer användas till följande insatser:
- Fortsatt utveckling av registret för sällsynta sjukdomar.
- Stöd till ökad samverkan mellan relevanta aktörer; nationellt och inom EU.
- Stöd till nationellt programområde sällsynta sjukdomars arbete, bland annat utveckling och implementering av kunskapsstöd för hälso- och sjukvården.
- Utveckling av webbsidan ”Centrum för sällsynta diagnoser i samverkan”.
Samordningen sker via nationellt programområde sällsynta sjukdomar där sjukvårdsregion Stockholm-Gotland har värdskap.
Mer information:
Centrum för sällsynta diagnoser i samverkan(Extern länk)
Nationellt programområde sällsynta sjukdomar(Extern länk)
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Många gravida väljer vaccination mot kikhosta
För drygt ett år sedan blev vaccination mot kikhosta kostnadsfri för gravida i Stockholms län. Nu är cirka 70 procent av de nyförlösta mammorna vaccinerade.Region Stockholm är oberoende av hyrbemanning
Efter två års arbete med minskat beroendet av inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården har antalet anställda ökat, kostnaderna reducerats och övertiden minskat.Stärkta insatser för psykisk hälsa och kortare köer till BUP
Region Stockholm får drygt 230 miljoner kronor i statliga medel för att utveckla specialistpsykiatrin och korta väntetiderna till BUP.