
Förtroendet för hälso- och sjukvården ökar i Region Stockholm
Sju av tio länsbor har högt förtroende för vården. Nio av tio anser att de har tillgång till den vård de behöver. Det visar den senaste hälso- och sjukvårdsbarometern från SKR. I Region Stockholm ökar förtroendet för vården mer än riksgenomsnittet.
Kortversion
Visa merVisa mindre
- Region Stockholm har sett en ökning i förtroendet för sjukvården bland länsbor.
- Enligt en undersökning från SKR anser sju av tio invånare att de har högt förtroende.
- Nio av tio stockholmare upplever också att de har tillgång till den vård de behöver.
Läs mer om vårt arbete med AI
Hälso- och sjukvårdsbarometern är en årlig undersökning som visar hur befolkningen i stort uppfattar den svenska hälso- och sjukvården. Undersökningen sammanställs av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
I 2024 års undersökning, som bygger på drygt 8 500 svar från invånare i länet, uppger 69 procent att de har mycket eller ganska stort förtroende för sjukvården i Region Stockholm. Det är en ökning med sju procentenheter sedan 2023 års undersökning. I landet som helhet var ökningen fem procentenheter.
Förtroendeökningen syns i samtliga åldersgrupper. Förtroendet tycks öka i takt med åldern – personer över 60 år svarar i högre grad än andra grupper att de har ganska eller högt förtroende för vården.
Invånarna har något högre förtroende för sjukhusen än för hälso- och vårdcentralerna; 69 respektive 64 procent svarar att de har mycket eller ganska stort förtroende.
– Det är mycket glädjande att förtroendet är så högt för sjukvården i Region Stockholm och att förtroendet dessutom fortsätter att öka. Det är ett kvitto på de utmärkta insatser som görs varje dag av medarbetare hos olika vårdgivare i vår region, och ger kraft i arbetet med att ytterligare utveckla vården och tillgängligheten för våra invånare, säger Anders Ahlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Tillgången till vård upplevs fortsatt som god
89 procent av invånarna i Region Stockholm instämmer i påståendet att de har tillgång till den sjukvård de behöver. Det är en ökning med fem procentenheter sedan 2023. En knapp majoritet, 56 procent, anser att väntetiderna på sjukhus är rimliga.
För primärvården (hälso- och vårdcentraler) är motsvarande siffra 61 procent, vilket är en ökning från 2023 då den var 56 procent i Region Stockholm. En liknande ökning ses även för riket mellan 2023 och 2024.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Många gravida väljer vaccination mot kikhosta
För drygt ett år sedan blev vaccination mot kikhosta kostnadsfri för gravida i Stockholms län. Nu är cirka 70 procent av de nyförlösta mammorna vaccinerade.Region Stockholm är oberoende av hyrbemanning
Efter två års arbete med minskat beroendet av inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården har antalet anställda ökat, kostnaderna reducerats och övertiden minskat.Stärkta insatser för psykisk hälsa och kortare köer till BUP
Region Stockholm får drygt 230 miljoner kronor i statliga medel för att utveckla specialistpsykiatrin och korta väntetiderna till BUP.