Fortsatt goda resultat i Region Stockholms medarbetarundersökning
Många medarbetare i Region Stockholm upplever sitt arbete som meningsfullt och att de får bra stöd av kollegor. Det visar årets kartläggning av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, OSA-kartläggningen.
Kortversion
Visa merVisa mindre
- Resultatet är lika bra som förra året och många medarbetare känner stöd från sina kollegor.
- Medarbetare har förtroende för sina chefer och vet vart de ska vända sig vid problem.
- Endast hälften av medarbetarna känner att de har tillräcklig tid för återhämtning.
Läs mer om vårt arbete med AI
Resultatet är på samma nivå som förra året, då det hade skett en stor förbättring jämfört med 2022. Undersökningen för 2024 visar att en stor del av medarbetarna upplever att de får bra stöd av kollegor i sina arbetsgrupper. Många upplever också sitt arbete som meningsfullt och ser fram emot att gå till arbetsplatsen.
Medarbetare har ett högt förtroende för och vågar prata med sin chef. De flesta vet också vart de ska vända sig när de upplever sig utsatta av hot, våld eller kränkande särbehandling.
– Det är roligt att se att vi ligger kvar på samma höga nivå som förra året då vi fick mycket bättre resultat än året innan. Det är ett kvitto på att vi är på rätt väg i vårt arbete med att vara en hållbar och attraktiv arbetsgivare, säger Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Stockholm.
I undersökningen framgår att endast hälften av medarbetarna upplever att de har tillräcklig möjlighet till återhämtning. Det är samma resultat som 2023.
– Det är viktigt att detta kommer fram och det är något vi behöver ta på allvar. OSA-kartläggningen är ett viktigt underlag för att chefer och medarbetare ska kunna utveckla arbetsmiljön, säger Zilla Jonsson.
Precis som tidigare år hade undersökningen en hög svarsfrekvens. Totalt svarade 76 procent av alla medarbetare i Region Stockholms verksamheter.
Mer om OSA-kartläggningen
Undersökningen är ett viktigt verktyg för att få en samlad bild över hur Region Stockholms 47 000 medarbetare upplever sin arbetssituation och ger underlag för dialog om hur arbetsmiljön kan utvecklas.
Frågorna baseras på den så kallade Job-Demands-Resources-modellen som fokuserar på olika typer av krav och resurser i arbetet. Om kraven överstiger de resurser som finns under en längre tid, så ökar risken för ohälsa.
Region Stockholms kartläggning av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön genomfördes under oktober 2024.
Undersökningen är gemensam för hela Region Stockholm.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Ari Stenman ny direktör för säkerhet och beredskap i Region Stockholm
Han är idag säkerhetschef vid Polismyndigheten och har en bakgrund från Regeringskansliet och Säkerhetspolisen. Ari Stenman tillträder den 1 februari 2025.