Övergångsregler vid sänkt åldersgräns för avgiftsfri tandvård
Den 1 januari 2025 sänks åldern för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården från 23 till 19 år. En behandling som påbörjats kan dock under vissa förutsättningar slutföras avgiftsfritt efter årsskiftet även om patienten fyllt 19 år.
Primärvårdsnämndens beslut gäller under förutsättning att riksdagen fattar beslut i samma fråga, i enlighet med regeringens förslag.
Samtidigt som åldern sänks för avgiftsfri tandvård införs övergångsregler för att det ska vara möjligt för patienter att slutföra vissa behandlingsåtgärder utan avgift. Förutsättningen är att behandlingen är påbörjad senast den 31 december 2024 och att den är slutförd senast den 31 december det år patienten fyller 23 år.
Övergångsreglerna är framför allt aktuella för behandlingsåtgärder som tar längre tid. Det handlar främst om åtgärder inom tandregelringsvården och specialisttandvården, men kan också gälla sådant som lagningar och rotfyllningar.
De behandlingsåtgärder som Region Stockholm inte ersätter omfattas i stället av det statliga tandvårdsstödet och av regionens tandvårdsstöd till vuxna. Det regionala tandvårdsstödet består av tre delar – nödvändig tandvård, tandvård som ett led i sjukdomsbehandling och tandvård till patienter med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning.
Av beslutet framgår också att uppdraget att utföra hälsoundersökning av oral hälsa utvidgas till att omfatta barn och unga som placeras i skyddat boende. Det ska även i fortsättningen gälla unga fram till dess att de fyller 21 år.
Den sänkta åldersgränsen innebär att förfrågningsunderlaget för tre vårdval revideras – allmän barn- och ungdomstandvård, specialisttandvård och tandregleringsvård.
Ta del av besluten som rör barn- och ungdomstandvård här:
Revidering av vårdval allmän barn- och ungdomstandvård
Revidering av vårdval specialisttandvård för barn och ungdomar
Revidering av vårdval tandregleringsvård för barn och ungdomar
Förändringarna i korthet
- Åldern för den avgiftsfria tandvården sänks från 23 till 19 år.
- Beslutet träder i kraft under förutsättning att riksdagen fattar beslut i frågan enligt regeringens förslag.
- Övergångsregler ska göra att patienter inte drabbas av kostnader för behandlingsåtgärder som är påbörjade innan de nya reglerna börjar gälla. Det gäller främst åtgärder som tar lång tid.
- Behandlingar som regionen inte längre kan ersätta enligt det gamla regelverket omfattas av det statliga tandvårdsstödet och i vissa fall av regionens tandvårdsstöd till vuxna.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Möjlighet att ansöka om extra bidrag för insatser inom ätstörningsområdet
Ideella organisationer kan ansöka om extra bidrag för insatser rörande ätstörning bland barn och unga.Kostnadsfri HPV-vaccination förlängs till sommaren
Erbjudandet om kostnadsfritt HPV-vaccin till dig som är kvinna och född 1994-1999 förlängs fram till sommaren 2025.Årsrapport från Smittskydd Stockholm
Smittskydd Stockholm kommer årligen att publicera en rapport för att redovisa Region Stockholms smittskyddsarbete. Denna rapport sammanfattar året 2023.