Röster om medskapande dokumentärfilm för svårt sjuka barn

Kompetenscentrum för kultur och hälsa och Palliativt kunskapscentrum i Region Stockholm medverkade under den 9:e nationella Konferens i palliativ vård 2024 i veckan. Konferensen omfattade tre spår; forskning, utbildning och organisation. 

Kompetenscentrum för kultur och hälsa har som uppdrag att främja kultur, utifrån evidensbaserad forskning, som komplement hos vårdgivare i Region Stockholm. Broula Barnohro Oussi, strateg på Kompetenscentrum för kultur och hälsa, och dokumentärfilmaren Lisa Partby, Wik & Partby, presenterade konstnärliga dokumentärfilmprojekt.

En metod att identifiera och möta behov hos svårt sjuka barn 

Innovationsprojektet med medskapande dokumentärfilm startade 2023 med målsättning att skapa verktyg som hjälper svårt sjuka barn att uttrycka sig. Projektet handlar om att genom konstnärliga metoder förstå och möta barnens och deras familjers behov. Målet är att ge barnen en möjlighet att kommunicera bättre, vilket ger dem mer inflytande och fokuserar på dem som individer. 

Läs mer om Sedd för den jag är

Filmerna har inte bara använts för att inspirera andra barn utan också för att ge vårdpersonal nya redskap. Genom workshops och gemensamma reflektioner mellan barn, familjer och vårdgivare har man gett liv till en miljö där det är möjligt att diskutera och bearbeta svåra känslor. 

Röster från konferensdeltagare

Dröfn Birgisdóttir arbetar på Palliativt utvecklingscentrum i Lund:

Jag blev inspirerad. Alla pratar om att barnen ska vara delaktiga och genom jobbet med dokumentärfilmen visar ni att ni kan leva upp till det. Samtidigt är min erfarenhet att det egentligen är vi vuxna som styr. Forskarvärlden kan lära sig mycket av hur ni genomfört filmprojektet. Jag blir också nyfiken på hur filmerna ska användas i framtiden.

Maria Nilsson arbetar inom Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) i Ängelholm:

   Det är intressant hur barnen tänker på de existentiella frågorna. Vi vuxna vågar inte alltid ta de samtalen med barnen.

Magdalena Wyke arbetar på Palliativa vårdavdelningen i Kristianstad:

Det blev tydligt hur kultur kan göra hälsa. Inte bara filmerna utan hela konceptet med projektet. Intressant att se hur man kan koppla ihop teoretiska resonemang med praktisk kulturutövning.

Film som skildrar hur personal och äldre på ett särskilt boende närmar sig samtal om livet och döden. 

Dokumentärfilm som konstnärligt verktyg för att möjliggöra existentiella samtal i vården har tidigare prövats med framgång, också då med den kreativa duon Annika Wik och Lisa Partby.

Filmen Att hitta in i samtalet visar hur personal tar sig an verktyget och ämnet döende och död, och hur personlig kontakt utvecklas under samtalet. Personerna i filmen är även deltagare i forskningsprojektet Implementering av proaktiva samtal i särskilda boenden för äldre, som bedrivs vid Karolinska institutet och Stiftelsen Äldrecentrum i samarbete med äldreförvaltningen i Stockholms stad. 

Läs mer om Att hitta in i samtalet

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera
insidan av ambulans med konst

Fler innovationsprojekt kultur och hälsa

Några exempel på innovations- och forskningsprojekt i Region Stockholm.

Innovationsprojekt
illustration av tre personer

Kompetenscentrum för kultur och hälsa

Kompetenscentrum för kultur och hälsa i Region Stockholm samlar och sprider information om evidensbaserad forskning och hälsofrämjande insatser.

Kompetenscentrum för kultur och hälsa

Fler nyheter