Kunskapsintensiva branscher gör Stockholmsregionen konkurrenskraftig

Stockholmsregionen är Sveriges ekonomiska centrum och de kunskapsintensiva tjänstebranscherna är regionens styrka, visar ny rapport. Dock krävs fortsatta satsningar på forskning och innovation.

Rapporten, Stockholmsregionen i Sveriges ekonomiska geografi, jämför Stockholmsregionen med övriga regioner i landet utifrån ett antal ekonomiska parametrar. Forskningsläget sammanfattas och data som visar utvecklingen över tid redovisas. Rapporten är skriven av professor Martin Andersson vid Blekinge Tekniska Högskola på uppdrag av Region Stockholm.

På bild: Martin Andersson professor, Blekinge Tekniska Högskolan har gjort studien om Stockholmsregionens konkurrenskraft på uppdrag av Region Stockholm.  

– Det här är en viktig studie som ger oss perspektiv eftersom den visar både styrkor och förbättringsområden. Resultaten utgör ett viktigt underlag i arbetet med vår nya regionala utvecklingsplan som vi just nu samråder kring med näringslivet, länets kommuner, universitet och högskolor och en rad andra intressenter i Stockholmsregionen, säger Anton Västberg, utvecklingsdirektör, Region Stockholm.

Stockholm är en stark tillväxtmotor för Sverige då nästan 30 procent av Sveriges BNP skapas här och 25 procent av befolkningen samt arbetstillfällena finns här. I Stockholm blomstrar många branscher. Bland annat finns en stark kultursektor och besöksnäring. Staden är också Nordens finansiella centrum. Efter London och Paris är det i Stockholm som flest globala företag har etablerat huvudkontor.

Gynnsam specialisering inom tjänstesektorn

Stockholmsregionen är en utpräglad tjänsteekonomi och entreprenörskapet är tydligt inriktat mot kunskapsintensiva tjänster. Hela 48 procent av alla nya arbetsställen återfinns inom denna bransch. Motsvarande siffra för övriga storstadslän är strax över 30 procent.

I rapporten konstateras att denna specialisering är gynnsam. Förutom att den skapar sysselsättning och inkomster så genererar den exportintäkter och gynnar hela näringslivet genom att bidra till en lokal koncentration av högutbildad arbetskraft och ett diversifierat regionalt utbud av leverantörstjänster.

– Traditionellt sett så brukar man säga att tillverkningsindustrin har varit en bassektor som driver tillväxten i resten av ekonomin. Det vi kan se för Stockholm är att den rollen i större utsträckning axlas av tjänstesektorn som har sin egen export. Stockholmsregionen är väldigt intensiv i just tjänsteexport och svarar för ungefär hälften av Sveriges totala tjänsteexport, säger Martin Andersson.

Stockholm är Sveriges ledande forsknings- och utvecklingsregion. Detta trots att näringslivets investeringar i forskning- och utveckling (FoU) i princip har varit oförändrade sedan 2007 och idag ligger på cirka 34 procent. Västra Götalands investeringar i FoU är nästan lika stora trots att länet är betydligt mindre. Om FoU-investeringarna i Västra Götaland fortsätter utvecklas på samma sätt som under senare år kommer de inom kort komma att gå om Stockholm. En potentiell förklaring till Stockholms läns svaga utveckling är, enligt rapporten, att länets branscher är kunskapsintensiva men inte nödvändigtvis FoU-intensiva.

Ökat fokus på hållbarhet kan gynna Stockholmsregionen

I rapporten konstateras att en långsiktigt konkurrenskraftig region har ett innovationsdrivet näringsliv som klarar av att hantera strukturomvandling och anpassa sig till förändrade omvärldsvillkor. En innovationsdriven tillväxt kan även stödja andra hållbarhetsmål, till exempel genom att främja utveckling av ny teknik. Stockholmsregionen beskrivs ofta som en förebild inom hållbarhet och kommer ofta mycket högt i olika internationella rankingar. 
 
Dessutom har regionens lärosäten högt rankade utbildningar och forskning inom miljövetenskap. Men trots den höga andelen högutbildad arbetskraft i Stockholmsregionen krävs framöver fler individer med naturvetenskaplig och teknisk inriktning. 
 
– Stockholmsregionens internationella renommé och styrkor inom hållbarhetsområdet kommer sannolikt att innebära att regionen är fortsatt attraktiv för investeringar och nysatsningar inom grön omställning och grön teknologi, säger Martin Andersson. 
 
Rapporten Stockholmsregionen i Sveriges ekonomiska geografi

Lyssna på vår podd där Martin Andersson och Lena Sellgren, chefsekonom, Business Sweden samtalar om vad som krävs för att Stockholmsregionen ska ha fortsatt hög konkurrenskraft.

 Stockholmsregionens ekonomiska geografi (podd)

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter