Nytt avtal med SOS Alarm om prioritering och dirigering
Region Stockholm kommer att teckna ett nytt avtal med nuvarande leverantören SOS Alarm AB om tjänsten prioritering och dirigering med start 1 november 2024. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden på tisdagen.
Avtalet löper till och med 31 oktober 2026 med möjlighet till fyra års förlängning. Nytt i avtalet är ett utökat uppdrag för tjänsten sms-livräddare, vilket innebär ett övertagande av kontakten med sms-livräddarna.
Dessutom kommer delar av uppdraget som tidigare utförts av SOS Alarm AB att övertas av regionägda företaget Ambulanssjukvården i Storstockholm AB, AISAB.
Det innebär att AISAB kommer att bemanna den läkartjänst och specialistsjukskötersketjänst som ska finnas på plats vid larmcentralen. Deras uppgift är bland annat att assistera vid svårare bedömningar och avgöra när det kan vara lämpligt att skicka en läkarresurs, till exempel en akutläkarbil.
2022 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att tjänsten prioritering och dirigering ska övergå i regionägd regi. Att flytta över uppgifter från SOS Alarm AB till AISAB är en del i den processen, men på grund av bland annat ett förändrat omvärldsläge finns inte möjlighet för regionen att redan 1 november ta över tjänsten på ett patientsäkert sätt.
Övertagandet kommer därför att förberedas successivt under kommande avtalsperiod så att det ska gå att genomföra fullt ut vid periodens slut.
Fakta:
Tjänsten "prioritering och dirigering" handlar om att säkerställa att rätt resurser skickas till rätt plats vid rätt tidpunkt, baserat på den medicinska nödsituationens allvar.
När en nödsituation rapporteras via larmcentralen bedöms den genom prioritering för att avgöra hur brådskande insatsen är.
Dirigering innebär att den mest lämpliga resursen, till exempel ambulans, skickas till platsen, ofta med hänsyn till faktorer som avstånd, tillgänglighet och den vårdkompetens som krävs.
Tjänsten SMS-livräddarna i Region Stockholm är en livräddande insats som syftar till att snabbt mobilisera frivilliga livräddare vid misstänkta hjärtstopp utanför sjukhus.
Tjänsten fungerar genom att personer som har utbildning i hjärt-lungräddning (HLR) registrerar sig som livräddare. När ett larm om ett misstänkt hjärtstopp kommer in till larmcentralen skickas ett SMS-utlarm till registrerade livräddare som befinner sig i närheten av platsen.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
Prenumerera