
Högt betyg för specialistsjukvården
Specialistsjukvården i Region Stockholm får högt betyg i 2023 års nationella patientenkät. Ungefär 90 procent av de tillfrågade har haft en bra helhetsupplevelse i vården.
Den nationella patientenkäten (NPE) för 2023 gällande patientens upplevelse av specialiserad sjukhusvård har presenterats. Uppföljningen sker vartannat år och samordnas av Sveriges kommuner och regioner (SKR). Enkäten undersöker sju olika områden och tar bland annat upp frågor om tillgänglighet, bemötande och delaktighet.
I Region Stockholm har nio av tio tillfrågade haft en bra helhetsupplevelse när de varit i kontakt med både den öppna och slutna specialistsjukvården. Öppenvård innebär att du kommer till mottagningen för undersökning eller behandling och får gå hem igen när den är avslutad. Slutenvård innebär att du läggs in och får stanna på sjukhuset till exempel för att opereras eller genomgå behandling.
Tillgänglighet och emotionellt stöd får högst poäng inom slutenvården samtidigt som tillgänglighet, respekt och bemötande får högst poäng inom öppenvården.
Region Stockholm ligger nära rikssnittet inom samtliga områden. Störst förbättringspotential har området som handlar om information och kunskap, där två av tio patienter upplever att vården inte är tillräckligt bra på att kommunicera på ett sätt som är anpassat till den enskilda patientens förutsättningar. Överlag har män en bättre upplevelse än kvinnor och äldre bättre än yngre.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Många gravida väljer vaccination mot kikhosta
För drygt ett år sedan blev vaccination mot kikhosta kostnadsfri för gravida i Stockholms län. Nu är cirka 70 procent av de nyförlösta mammorna vaccinerade.Region Stockholm är oberoende av hyrbemanning
Efter två års arbete med minskat beroendet av inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården har antalet anställda ökat, kostnaderna reducerats och övertiden minskat.Stärkta insatser för psykisk hälsa och kortare köer till BUP
Region Stockholm får drygt 230 miljoner kronor i statliga medel för att utveckla specialistpsykiatrin och korta väntetiderna till BUP.