Tätt samarbete mellan länets förlossningskliniker
Nu förtätas samarbetet mellan länets sex förlossningskliniker, så att blivande mammor kommer till en klinik som har kapacitet att ta emot när det är dags att föda. På grund av en hög spridning av covid-19 har länets förlossningskliniker drabbats av många sjukskrivningar just nu. Alla blivande föräldrar ombeds därför att ringa innan de åker in till förlossningen. Detta för att säkerställa att de kommer till en klinik som kan ta emot.
- Vi har ett tätt samarbete dygnet runt mellan länets förlossningskliniker och känner oss trygga med att blivande mammor kommer få plats när det är dags att föda. Men det kan hända att man får åka till en annan klinik i länet än den man själv valt. För de blivande föräldrarna är det nu extra viktigt att ringa till den förlossningsklinik man har valt när det är dags att åka in. Om de inte kan ta emot där just då ordnar de en plats på en annan klinik, säger Nicole Silverstolpe som är förlossningssamordnare i Region Stockholm.
Förutom att många i personalen är sjukskrivna ställs särskilda krav på omhändertagandet av de blivande mammor som har covid-19 när de ska föda.
- Den höga sjukfrånvaron som nu drabbar hela samhället påverkar även förlossningsvården. Den närmaste tiden kan bli mer ansträngd för medarbetarna, men tack vare förlossningsklinikernas stärkta samarbete för en god kapacitet är bedömningen att det ska fungera, säger Nicole Silverstolpe.
Planeringen för hur de blivande mammorna ska tas emot sker i samarbete mellan de sex förlossningsklinikerna.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Många gravida väljer vaccination mot kikhosta
För drygt ett år sedan blev vaccination mot kikhosta kostnadsfri för gravida i Stockholms län. Nu är cirka 70 procent av de nyförlösta mammorna vaccinerade.Region Stockholm är oberoende av hyrbemanning
Efter två års arbete med minskat beroendet av inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården har antalet anställda ökat, kostnaderna reducerats och övertiden minskat.Stärkta insatser för psykisk hälsa och kortare köer till BUP
Region Stockholm får drygt 230 miljoner kronor i statliga medel för att utveckla specialistpsykiatrin och korta väntetiderna till BUP.