Vårdcentralen hjälper barn och unga med psykisk ohälsa
Från och med den 1 december kan barn och unga få hjälp på vårdcentralen med besvär som sömnproblem, depression och ångest. Vid behov skriver vårdcentralen en remiss eller hänvisar vidare till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.
Barn och unga, 0-17 år som har mild till måttlig psykisk ohälsa, till exempel sömnproblem, depression eller ångest kan från och med den 1 december få en bedömning på sin vårdcentral.
Förutom en bedömning kan barnet få hjälp med olika stödinsatser, behandling och uppföljning. Vårdcentralen samverkar även med andra verksamheter om det behövs, som skola och elevhälsa.
På vårdcentralen träffar ni särskilda team som riktar sig speciellt till barn och unga. I teamen ingår alltid psykolog och läkare. Andra som kan ingå i teamet är till exempel legitimerad psykoterapeut, socionom eller legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal med psykoterapiutbildning.
Så här funkar det:
- Sök i första hand vård på den vårdcentral där ni är listade.
- Om vårdcentralen bedömer att ditt barn har behov av annat stöd kan de hänvisa vidare eller skriva en remiss till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.
- Om läget är akut ska ni kontakta någon av följande mottagningar dagtid(Extern länk), och kvällstid, nätter och helger(Extern länk).
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Sommarrapport om läget i vården vecka 27
Region Stockholm publicerar på torsdagar från och med den 26 juni en sommarrapport om läget i vården. Det här är den andra rapporten för sommaren 2025.Födande upplever sig i trygga händer
Fler är nöjda med sin förlossning och fler upplever att de får det stöd de önskar kring amning.Nära 60 procent unga kvinnor vaccinerade mot HPV
Nästan 60 procent av länets kvinnor födda 1994-1999 är nu vaccinerade mot HPV. Ett viktigt steg för att utrota livmoderhalscancer.