”Min barnmorska” ska kunna införas på fler förlossningskliniker
Region Stockholm blir först i Sverige med att kunna erbjuda en sammanhållen vårdkedja genom graviditet, förlossning och eftervård för en prioriterad grupp gravida. Konceptet har med framgång testats i projektet ”Min barnmorska” vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har gett hälso- och sjukvårdsförvaltningen i uppdrag att utreda hur projektet Min barnmorska kan införas på fler förlossningskliniker i länet för en prioriterad grupp gravida.
Inom projektet Min barnmorska arbetar en grupp barnmorskor i team kring ett antal gravida genom graviditet, förlossning och eftervård. Varje gravid kvinna har en utsedd barnmorska som är primärt ansvarig för hennes vård.
Målet för projektet Min barnmorska är att förbättra vårdkedjan och därmed stärka relationen mellan den gravida och barnmorskan. Detta för att öka tryggheten för den gravida genom graviditet, förlossning och eftervård. En trygg och positiv upplevelse av hela förloppet gynnar föräldrar, barn och anknytningen dem emellan.
Den utvärdering som gjorts av projektet Min barnmorska vid Karolinska Huddinge visar positiva resultat, med bland annat minskad risk att föda med kejsarsnitt och för tidig födsel. Gravida och deras anhöriga som erbjudits vård inom ”Min barnmorska” är enligt patientenkäter mycket nöjda med den vård de fått. Medarbetarenkäter utförda bland de barnmorskor som deltagit visar samma positiva resultat. Det har varit lätt att rekrytera och det har i princip inte varit någon personalomsättning under projektperioden.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Sommarrapport om läget i vården vecka 27
Region Stockholm publicerar på torsdagar från och med den 26 juni en sommarrapport om läget i vården. Det här är den andra rapporten för sommaren 2025.Födande upplever sig i trygga händer
Fler är nöjda med sin förlossning och fler upplever att de får det stöd de önskar kring amning.Nära 60 procent unga kvinnor vaccinerade mot HPV
Nästan 60 procent av länets kvinnor födda 1994-1999 är nu vaccinerade mot HPV. Ett viktigt steg för att utrota livmoderhalscancer.