Pilotstudie med gurgeltester i Stockholms skolor
Stockholms kommunala grundskolor och gymnasieskolor kommer att ingå i en pilotstudie om gurgeltester, ett test med koksaltlösning som sköljs och gurglas i munnen istället för provtagning i näsa och svalg med bomullspinne. Provtagningen riktar sig till elever och personal som inte har symtom men som varit i närheten av någon som är smittad av covid- 19.
- Pandemin finns fortfarande runtomkring oss bland både barn och vuxna. Med gurgeltester i skolorna kan vi, på ett enkelt sätt för barnen, snabbare testa och smittspåra och därmed begränsa smittspridningen i skolorna. Går pilotstudien bra kan den här testmetoden utökas till att omfatta alla kommunala och fristående skolor i hela regionen, säger Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm.
Pilotstudien pågår i en vecka med start 5 oktober, i samarbete med Region Stockholm, Stockholms stad och Karolinska Universitetslaboratoriet.
Så här går det till
Om en elev eller medarbetare på en kommunal skola i Stockholms stad bekräftas vara smittad av covid-19 beställer rektor (eller person som denne utser) provtagningskit från företaget Samtrans. De som varit nära den smittade i klass eller arbetslag får ett provkit, även om de inte har symtom. Testet görs hemma och tas med till skolan dagen därpå. Provet hämtas på skolan och svar finns inom ett dygn via 1177.se. Grundskoleelever gör testet tillsammans med vårdnadshavare. Vid positivt provsvar blir den smittade kontaktad av Region Stockholms smittspårningsteam för instruktioner om smittspårningen.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Många gravida väljer vaccination mot kikhosta
För drygt ett år sedan blev vaccination mot kikhosta kostnadsfri för gravida i Stockholms län. Nu är cirka 70 procent av de nyförlösta mammorna vaccinerade.Region Stockholm är oberoende av hyrbemanning
Efter två års arbete med minskat beroendet av inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården har antalet anställda ökat, kostnaderna reducerats och övertiden minskat.Stärkta insatser för psykisk hälsa och kortare köer till BUP
Region Stockholm får drygt 230 miljoner kronor i statliga medel för att utveckla specialistpsykiatrin och korta väntetiderna till BUP.