Informationshubbar hjälper till med bokning i områden med lägre vaccinationstäckning
Vaccinationen mot covid-19 går snabbt framåt och 78,6 procent av gruppen 65-plus har vaccinerats med en första dos. Samtidigt har ett antal kommuner och stadsdelar – exempelvis Rinkeby-Kista, Botkyrka och Södertälje – cirka tio procent lägre vaccinationsgrad än regionsnittet för gruppen 65-plus. Därför genomförs och planeras nu för ytterligare insatser i dessa områden, exempelvis fler hälsoinformatörer och nya informationshubbar.
- För att minska smittspridningen och risken för allvarlig sjukdom är det viktigt att vi skapar en bra vaccinationstäckning i hela länet. Därför har vi startat en vaccinationsmottagning i Bredbyskolan i Rinkeby och haft ett stort antal aktiviteter i områden där vi sett att det behövts förstärkta insatser, och nu ökar vi takten ytterligare med informationshubbar som kan hjälpa till med bokning av vaccinering, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.
I nästa vecka – den 3 till 7 maj – planerar Region Stockholm för en temavecka i Rinkeby tillsammans med Stockholms stad. Flerspråkiga hälsoinformatörer från Region Stockholm finns på och utanför medborgarkontoret för att sprida information om vaccinering, hjälpa till med tidsbokningar och svara på frågor om vaccination mot covid-19.
För att stärka upp det flerspråkiga arbetet utbildas också fler hälsoinformatörer och medicinskt kunniga för att kunna delta i en breddad informationsinsats i fas 4 då allmänheten erbjuds vaccination.
Under fas 4 planeras för flera olika aktiviteter, exempelvis:
- Den 22–23 maj och den 29–30 maj klockan 11–17 har åtta informationshubbar öppet. Hubbarna finns i Märsta/Vallsta, Rinkeby, Tensta, Skärholmen, Handen och Fittja samt två i Södertälje. Helgen den 5–6 juni upprepas informationshubbarna i Märsta/Vallsta, Handen och Fittja samt två i Södertälje.
- Mellan den 24 och 28 maj finns informatörer på och runt medborgarkontoren i Rinkeby, Tensta och Skärholmen.
- Vi ser att våra satsningar så här långt har gett effekt och intresset för vaccin ökar hela tiden. Det är en bit kvar, men vi har goda förhoppningar om att löpande öka vaccinationstäckning i hela länet. Det är så vi minskar smittspridningen och risken för allvarlig sjukdom och sjukhusvård, säger Magnus Thyberg.
Kommunikationsinsatser i områden där många inte pratar svenska
Ända sedan pandemin startade för ett drygt år sedan har Region Stockholm genomfört ett stort antal kommunikationsinsatser i områden där många inte pratar svenska. Insatserna har genomförts i nära samarbete med länets kommuner, stadsdelar och frivilligorganisationer och syftat till att öka kunskapen om smittspridning, provtagning och vaccination.
Navet för kommunikationen om covid-19 har hela tiden varit 1177.se och där finns den senaste informationen om provtagning, smittspårning och vaccination. Informationen har även kompletterats med aktiviteter på olika platser runt om i länet där informatörer möter invånare och ledande personer för att informera om vaccination och smittspridning.
Fakta om vissa pågående satsningar
- Runt om i länet arbetar just nu 28 skolor med informationsblad om vaccin mot covid-19 direkt i SFI-undervisningen. Fler tillkommer varje vecka.
- Hittills har de flerspråkiga informatörerna som cirkulerar i områden med låg vaccinationsgrad delat ut över 26 000 informationsblad på andra språk än svenska, satt upp fler än 1 500 affischer på 590 platser, vilket innebär en räckvidd på cirka 500 000 invånare. Den här veckan utökas även affischering och engagemang via SFI-skolorna i Nynäshamn.
Fakta om tillgänglig kommunikation om vaccination covid-19
- På 1177.se finns information om vaccination mot covid-19 på enkel svenska översatt till 17 språk; albanska, arabiska, engelska, finska, franska, miänkieli/tornedalsfinska, nordsamiska, persiska, polska, romska kalderash, romska lovara, ryska, serbiska, somaliska, spanska, tigrinja och turkiska
- På 1177.se finns också åtta olika informationsblad om Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vaccin mot covid-19 tillgängliga för nedladdning. Informationsbladen är översatta till engelska, arabiska, persiska, polska, spanska, ryska, somaliska, meänkiele, sydsamiska, nordsamiska, finska, tigrinja, rumänska, bulgariska, uzbekiska, mongoliska, turkiska, amarinja, dari, franska, kinesiska, kurmanji, pashto, romani arli, romani lovari, sorani, thailändska, tyska, jiddisch, romani kalderash, romani kaale, resanderomani, västassyriska, swahili, urdu
- Hälsoinformatörer och flerspråkiga informatörer berättar om vaccination och smittspridning med hjälp av informationsmaterial på flera språk. Informatörerna har fått utbildning av Smittskydd Stockholm.
- Från 15 mars 2021 har flerspråkiga informatörer arbetat med personliga möten om vaccinationen och smittspridningen i Märsta, Upplands Väsby C, Jakobsbergs C, Sollentuna C, Kista, Rinkeby, Akalla, Husby, Tensta, Hjulsta, Hallonbergen, Rissne, Sundbybergs C, Solna C, Huvudsta, Hagalund, Vällingby, Hässelby, Rågsved, Högdalen, Hallunda, Alby, Fittja, Vårberg, Skärholmen, Sätra, Bredäng, Handen, Brandbergen, Jordbro, Skarpnäck, Farsta, Huddinge C, Flemingsberg, Södertälje C, Rona och Hovsjö. De har delat ut drygt 26 000 informationsblad och pratat med cirka 6 800 personer på språken svenska, engelska, arabiska, somaliska, tigrinja, dari, persiska, spanska, polska. Informatörerna har även satt upp drygt 1 500 affischer på cirka 590 samlingsplatser och haft kontakt med nästan 100 ledande personer/vidareinformatörer som tagit emot tryckt och digitalt informationsmaterial.
- Hälsoinformatörerna är på plats vid de mobila provtagningstälten som geografiskt täcker områden: Tensta, Rinkeby, Husby, Skärholmen, Bredäng, Vårberg, Vårby, Rågsved, Fisksätra, Hallunda, Fittja, Alby, Geneta, Ronna och Hovsjö. Informatörerna delar också ut information och samtalar om vaccination och smittspridning på Barkarby outlet och vid Rinkeby moské, Rinkeby Folketshus, Missionskyrkan Upplands Väsbys språkcafé och i Blå huset i Tensta.
- En hälsoinformatör från Transkulturellt centrum (Region Stockholm) gör en sammanfattning av smittläget på somaliska varje vecka på Nyhetsbyrån Järva
- Utrymme i specialmedia köps för att nå personer med utländsk bakgrund, Sverigeproducerad media samt geostyrda banner.
- Region Stockholm producerar egna filmer med smittskyddsläkare, chefläkare och andra experter och som översätts/textas till andra språk för att kunna användas i egna kanaler och delas med vidareförmedlare som t ex kommuner, stadsdelar och frivilligorganisationer. Filmer med läkare och medicinsk personal (från Transkulturellt centrum/Region Stockholm) som pratar andra språk ska också tas fram.
- Region Stockholm samarbetar med Alkompis (största arabiska mediehuset) med egenproducerade inlägg på Facebook och Instagram som ger en bra spridning.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Möjlighet att ansöka om extra bidrag för insatser inom ätstörningsområdet
Ideella organisationer kan ansöka om extra bidrag för insatser rörande ätstörning bland barn och unga.Kostnadsfri HPV-vaccination förlängs till sommaren
Erbjudandet om kostnadsfritt HPV-vaccin till dig som är kvinna och född 1994-1999 förlängs fram till sommaren 2025.Årsrapport från Smittskydd Stockholm
Smittskydd Stockholm kommer årligen att publicera en rapport för att redovisa Region Stockholms smittskyddsarbete. Denna rapport sammanfattar året 2023.