Närstudie av ett ansikte i sommarens Konstväxling

Videokonstprogrammet för 2023-2024 avslutas med ett av den ikoniske filmaren Harun Farockis (1944-2014) mer ovanliga verk, ”Make-Up” från 1973. Nästa program startar i oktober 2024.

Filmerna i årets program med fyra filmer har alla handlat om identitet på olika sätt. Hur en identitet hör till en plats, ett hem, en kropp och vad som händer med identiteten när dessa saker byter skepnad och förändras.  Farockis filmer, videoverk och installationer har visats i princip jorden runt på olika museer och konsthallar. Nu får även resenärer i Stockholms kollektivtrafik ta del av hans konstnärskap inom ramen för Konstväxlingar - tillfälliga utställningar i tunnelbanan.

Om videoverket Make Up

I en hypnotisk film, som stilistiskt dryper av 70-tal, får vi följa en ung modell som förbereder sig för en fotografering. Först hemma i sin lägenhet, och därefter i stolen hos en makeupartist som täcker ansiktet på den unga kvinnan med krämer, puder och rouge i lager på lager. Hennes identitet suddas ut för att bli till en projektionsyta, en tom duk. Hennes tankar verkar vara någon annanstans. I filmen dyker Farocki själv upp som statist, håll utkik efter en målare.

Make Up visas på Spårvägsmuseet 1 juli - 30 september 2024.

Om Harun Farocki

Harun Farocki var en tysk filmskapare född 1944 som blev känd för sina unika och tankeväckande filmer. Han gick bort 2014. Farockis filmer handlar ofta om hur bilder, media och reklam påverkar oss och vår syn på världen. Han var intresserad av att visa vad som händer bakom kulisserna och hur bilder kan användas för att manipulera våra tankar.

Farockis verk har visats på många stora museer och filmfestivaler runt om i världen, till exempel på Museum of Modern Art (MoMA) i New York, Centre Pompidou i Paris, och på olika internationella filmfestivaler som Berlinale i Berlin och Venice Film Festival.

Make Up på Spårvägsmuseet 

Den första veckan varje ny visningsperiod kan du se videoverken från Skanstulls tunnelbanestation på Spårvägsmuseet. Ingår i entréavgiften.

Tisdag 2 juli 13:00 håller konstpedagogen Fredrik Bergström en introduktionsvisning av Harun Farockis verk "Make up"

Denna Konstväxling är flyttad från Skanstulls tunnelbanestation.

Vidare läsning om alla Konstväxlingar

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera
Thorildsplans tunnelbanestation med kakelsatt mönster. I mitten ett hjärta.

Världens längsta konstutställning

Visste du att 94 av 100 stationer är konstnärligt gestaltade? 

Om konsten i kollektivtrafiken
Konst på Tensta tunnelbanestation

Konsten på SLs webbplats

I SL-trafiken hittar du konst på nästan alla tunnelbanestationer, på många pendeltågsstationer, i bussterminaler och utmed spårvägslinjer. 

Konst på SL:s webbplats(Extern länk)
Ballong med texten Spårvägsmuseet framför entrén.

Konstväxlingar på Spårvägsmuseet

Här kan du läsa mer om visningarna av videoverk på Spårvägsmuseet.

Konstväxlingar på Spårvägsmuseet(Extern länk)

Fler nyheter