Utlysning av kommunresidens i cirkus, musik, dans och slöjd

Är du professionell aktör inom cirkus, dans, musik eller slöjd? Vill du utforska konstnärliga processer tillsammans med unga? I samarbete med tre kommuner utlyser Region Stockholm tre deltagarbaserade residens.  

Tre kommuner i länet kommer att arbeta med deltagarbaserade kommunresidens i samarbete med Region Stockholms konsulenter i cirkus, dans, musik och slöjd. Botkyrka kommun har valt kulturformen dans, Värmdö har valt slöjd och stadsdelen Skarpnäck i Stockholms stad har valt cirkus och musik. Kommunresidensen har fokus på barn och unga. Nu lyser vi ut residensen till kulturaktörer. 

Vad är ett kommunresidens? 

Kommunresidens är ett sätt för kulturaktören att ta plats i en kommun med sin konstnärliga verksamhet. Det är en möjlighet att förankra kultur långsiktigt och sprida till nya målgrupper.  

Genom att införliva residenset i redan befintlig verksamhet kan kommunen och kulturaktören tillsammans utforska nya metoder för att utveckla kultur.  

Residenset utgår från metoden communitykultur, där en professionellt verksam kulturaktör initierar arbetet med en deltagargrupp. Residenset kan utgå från en plats, ett sammanhang, en målgrupp, ett tema eller en specifik fråga som aktören vill belysa. Grunden är en önskan att skapa möten och gemenskap genom ett konstnärligt uttryck. 

De kulturaktörer som blir beviljade residensen kommer att delta vid en gemensam uppstart, avstämning och avslutning tillsammans med arrangörerna i kommunerna, för att dela erfarenheter med varandra. Residensen inleds under hösten 2024. 

Vem kan söka?  

Vi söker professionella aktörer inom cirkus, dans, musik och slöjd. Kulturaktörerna ska vara verksamma i Stockholms län. Detaljerad information finns i respektive utlysning: 

Bild: Kommunkoregraf i Huddinge 2019 med dansgruppen Jelnek. 
Foto: Jasmine Attié  

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter

 • stora färgstarka målningar

  Se konst på sju stationer

  Varför inte upptäcka konsten i tunnelbanan på lovet eller semestern i stan? Här kommer tips på sju stationer med konstutställningar.
 • Filmruta med en kvinna och en man som halvligger i en soffa. Kvinnan är väldigt sminkad och mannen ser uttråkad ut. Bilden är svart-vit.

  Sommarens Konstväxling på Spårvägsmuseet

  Videokonstprogrammet för 2023-2024 avslutas med ett av den ikoniske filmaren Harun Farockis (1944-2014) mer ovanliga verk, ”Make-Up” från 1973.
 • Bemålad träskulptur av en gråtande madonna.

  Digital utställning om medeltida kyrkor i Stockholms län

  Följ med på en resa från det tidiga kristnandet till medeltidens bild- och byggnadskonst i Stockholms läns museums nya utställningen om medeltida kyrkor.