Stockholms läns museum öppnar dörrarna till det nyrenoverade digitala museet

Vi lanseras det nya digitala museet där upplevelsen står i fokus tillsammans med länsmuseets uppdrag att tillgängliggöra länets kulturarv, kulturmiljö och offentlig konst. 

Här kan du som besökare uppleva och lära känna länet genom samlingar, utställningar, filmer, besöksmål, quiz och en del oväntade överraskningar. Skulle du gå vilse finns en museiguide där för att leda dig.

– Stockholmslansmuseum.se är inte bara en webbplats, det är det digitala museet som ger inspiration till nya upplevelser och kunskap. Upptäckarlust och presentation av innehåll på nya sätt har varit viktiga ledstjärnor för oss i arbetet. Nu öppnar vi dörrarna till det nya museet men det betyder inte att det är färdigbyggt, vi ser det som ett festligt startskott och fortsätter utveckla förmedlingen av kulturarv, kulturmiljö och offentlig konst, säger museichef Annelie Kurttila.

Besöksmålkarta för fysiska utflykter och digitala besök

I arbetet med det nya digitala museet har ett stort fokus varit att inspirera länsinvånare att lära känna hela länet. Genom en ny besöksmålkarta presenteras platser i länet för både fysiska utflykter och digitala besök. Kartan går att filtrera utifrån kommun, tillgänglighet eller typ av besöksmål. Det är också möjligt att skapa en egen vandring eller låta museet föreslå källor till ny kunskap. På webbplatsen möter besökaren nu också en museiguide i form av en chatbot som kan vara en hjälp på vägen.

– Vi har en bred målgrupp, ett stort län och otroligt mycket spännande att lyfta i vårt museum. Det är lätt att bli överväldigad. Därför har vi, som de flesta museer, en guide som man kan fråga om man går vilse eller vill ha tips. Vår guide finns tillgänglig dygnet runt och bor längst ned på museets startsida, berättar Ulrika Schreil, digital strateg på Stockholms läns museum.

Tidslinjen – hela länets historia från istid till nutid

I samband med lanseringen presenterar länsmuseet en ny utställning om hela länets historia – från istid till nutid. I utställningen kan besökare själv navigera mellan olika tidsperioder och upptäcka landsbygdens, skärgårdens, industrins och människornas historia på ett lättsamt sätt.

– I Tidslinjen tar vi oss an utmaningen att beskriva hur storstadsregionen Stockholms län vuxit fram. Vi vill visa att hela länet är fullt av spår från många olika tider genom historien, säger Mats Nilsson, digital pedagog på länsmuseet.

Fler nyheter