Tre kommuner samverkar med kulturaktörer i kommunresidens

Med start i september kommer invånare i Värmdö, Botkyrka och Skarpnäck, Stockholms stad att möta kulturaktörer och delta i cirkus, musik, dans och slöjd. 26 grupper ansökte till de tre kommunresidensen, som nu är tillsatta.

I Botkyrka kommer danskonstnärerna Ama Kyei och Afra Hosseini skapa en dansfilm tillsammans med ungdomar. Med både erfarna och nya dansare vill de visa upp olika delar av Botkyrka genom dans. 

Sirqus Alfon kommer att levandegöra Skarpnäcks kulturhus med cirkus och musik. Med ett fotbollstema vill de locka unga som tidigare inte ägnat sig åt kultur. Artisterna är båda förankrade i området och kulturhuset hoppas på ett långsiktigt samarbete. 

I Värmdös nya kulturhus vill slöjdarna Alva Näsman Olai och Cajsa Söderman utforska slöjd tillsammans med barn, unga och vuxna. Slöjdarna utgår från lokala miljöer och har fokus på återbruk och naturmaterial.  

De tre kommunerna och de grupper som genomför kommunresidensen kommer att samverka och utbyta erfarenheter. I början av september startar residensen med en gemensam kick-off i samarbete med Region Stockholms konsulenter för cirkus, dans, musik och slöjd. 

Detaljerad information om varje kommunresidens finns här: 

Kommunresidens med cirkus och musik i Skarpnäcks kulturhus 

Kommunresidens med dans i Botkyrka 

Kommunresidens med slöjd i Värmdö 

Kommunresidens är ett sätt för kulturaktörer att ta plats i en kommun med sin konstnärliga verksamhet. Det är en möjlighet att förankra kultur långsiktigt och sprida den till nya målgrupper. Residensen utgår från metoden communitykultur, där professionella kulturaktörer arbetar med grupper av deltagare. Grunden är en önskan att skapa möten och gemenskap genom att deltagarna medverkar i en konstnärlig process. 

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter

 • stora färgstarka målningar

  Se konst på sju stationer

  Varför inte upptäcka konsten i tunnelbanan på lovet eller semestern i stan? Här kommer tips på sju stationer med konstutställningar.
 • Filmruta med en kvinna och en man som halvligger i en soffa. Kvinnan är väldigt sminkad och mannen ser uttråkad ut. Bilden är svart-vit.

  Sommarens Konstväxling på Spårvägsmuseet

  Videokonstprogrammet för 2023-2024 avslutas med ett av den ikoniske filmaren Harun Farockis (1944-2014) mer ovanliga verk, ”Make-Up” från 1973.
 • Bemålad träskulptur av en gråtande madonna.

  Digital utställning om medeltida kyrkor i Stockholms län

  Följ med på en resa från det tidiga kristnandet till medeltidens bild- och byggnadskonst i Stockholms läns museums nya utställningen om medeltida kyrkor.