Sommartips om kulturupplevelser i länet

Upplev länet genom kulturen i sommar! Runtom i Stockholms län finns ett stort utbud av kultur och intressanta utflyktsmål. Här har vi samlat några av våra bästa tips. 

Under sommaren finns mycket att upptäcka och kanske finns den där extra tiden för att besöka en ny plats och uppleva något nytt? Runtom i länet finns ett stort utbud av kultur och intressanta utflyktsmål.

Konserthuset vid Hötorget

Det finns flera sätt att upptäcka Konserthuset i sommar. Gå med på en takvisning och se staden ovanifrån eller få en guidad visning där du får upptäcka Konserthusets konstskatter. Varje vecka kan du också lyssna till en gratis sommarkonsert där unga musiker framför musik inom olika genrer.

Se alla aktiviteter i Konserthusets kalendarium

Boka också in söndag den 11 augusti 2024 för utomhuskonserten Filharmonikerna i det gröna, vid Sjöhistoriska museet på Gärdet. Konserten är en uppskattad sommartradition sedan decennier. Årets upplaga gästas av Nisse Landgren på sång och trombon och programmet erbjuder även allsång och barnaktiviteter.

Till mer information om konserten på Konserthusets webbplats

Stockholms läns museum

Länsmuseets Besöksmålskarta

Vill du göra en utflykt i länet? Med Stockholms läns museums besöksmålskarta kan du hitta platser att besöka runt om i hela länet! Du kan också skapa en egen vandring, genom att lägga till flera besöksmål, bestämma i vilken ordning du vill besöka dem och få förslag på hur du bäst tar dig dit oavsett om du färdas till fots, på cykel, eller med bil. Du kan också dela din tur vidare till någon som du vill ska upptäcka mer av länet. Det finns också ljudguider och VR-filmer om svårtillgängliga platser. 

 Till Besöksmålskartan

Upptäck länet med länsmuseets appar

Stockholms läns museums appar guidar dig till spännande platser i hela länet. Lär dig mer om offentlig konst och länets historia eller gå en digital vandring. Ladda ner apparna gratis till din telefon så har du alltid en guide med dig i fickan. 

Till information om alla länsmuseets appar

Digitala utställningar

Regniga dagar finns det också mycket att upptäcka utan att bli det minsta blöt med museets digitala utställningar. Tillexempel en helt ny utställning om medeltida kyrkor i Stockholms län och en digital resa till Brottö skärgårdsjordbruk. Alla digitala utställningar hittar du på webbplatsen.

Se alla Stockholms läns museums utställningar

Tips om aktiviteter med stöd från Region Stockholm

 • Roslagsteatern har Projektstöd från Region Stockholm och spelar nyskriven fars utomhus i teaterträdgården i Kullsta utanför Norrtälje. Årets föreställning har premiär den 7 augusti.

Till Roslagsteaterns webbplats

 • Stockholm Fringe Festival STOFF är en sju dagar lång multidisciplinär konstfestival. Från 26 augusti- 1 september samlas lokala och internationella konstnärer för att presentera sina verk. Det är allt från performance till installationskonst och allt däremellan. Även branschspecifika panelsamtal, seminarier och workshoppar.

Till webbsida för Stockholm Fringe Festival

 • KA Almgrens sidenväveri har Verksamhetsstöd från Region Stockholm och visar under sommaren en utställning om mönstermöjligheter och mönstermöten. Utställningen pågår 5 juni – 31 augusti och visar projekt av studerande på Handarbetets Vänners Skola.

Till KA Almgren sidenväveris webbplats

 • Pythagoras industrimuseum i Norrtälje har sommarprogram för både små och stora under sommarmånaderna. I juni öppnar sommarutställningen Trolla med växter – till mat, medicin och magi, och på museets gård arrangeras konserter.

Till industimuseet Pythagoras webbplats 

 • Skärgårdsmuseet har filialer i Stavsnäs på Nämdö och Runmarö som alla har öppet under sommaren. Se webbplatsen för aktuella öppettider.

Till Skärgårdsmuseets webbplats

 • Konsertarrangören Fasching, som har Verksamhetsstöd från Region Stockholm, arrangerar en mängd konserter under augusti månad. Se kalendariet för mer information.

Till Faschings webbplats

 • Under fem kvällar i augusti välkomnas publiken till sommarbio i Rålambshovsparken. Filmerna visas 14-18 augusti.

Till information om sommarbio

 • Filmstadens kultur i Solna arrangerar den 25 augusti Filmstadens dag. På söndagar under sommaren hålls guidade visningar på filmområdet och i augusti blir det klassikervisning och utomhusbio.

Till Filmstaden kulturs webbplats

 • Tensta konsthall visar utställningen Chronos: hälsa, tillgänglighet och närhet. Utställningen är öppen vardagar fram till den 1 september och har fri entré.

Till Tensta konsthalls webbplats

 • Carl Eldhs ateljémuseum bjuder in till sommarutställningen Begynnelser med konstnären Malin Gabriella Nordin, som är känd för sina färgstarka abstrakta målningar. Utställningen är öppen 16 maj-29 september.

Till Carl Eldhs webbplats

 • På Slipvillan på Långholmen visas totalt fem sommarutställningar fram till i början av september.  Temat är trädgården som plats för drömmar ”Garden of …Dreams” och det bjuds in till både workshoppar och konstnärssamtal.

Till Slipvillans webbplats

 • Stiftelsen Inuti arrangerar den kollektiva utställningen "Som ringar på vattnet" på Stadsgårdsterminalen hos Kollektivet Livet. Utställningen pågår under perioden 11–26 juni 2024 I projektet kommer man installera ett kollektivt konstverk inom Kollektivet Livets publika verksamhet.

Till information om utställningen på Stiftelsen Inutis webbplats

 • B L O C K 3 2 på Södermalm är en icke vinstdrivande konstnärlig plattform som under sommarmånaderna har elevutställningar samt arrangerar samtal, uppläsningar och diskussioner. Utställningarna experimenterar med arkitektur som gestaltande element i relation till det offentliga och kollektiva landskapet, både det fysiska och mentala. Under perioden 26 juli – 11 augusti visas två utställningar av studenter från Det Kongelige Akademi i Köpenhamn.

Till webbplatsen för Block 32

 • Sven-Harrys konstmuseum har projektstöd för en utställning som under sommarmånaderna presenterar verk av den svenske konstnären Carl Fredrik Hill och den finlandssvenska konstnärinnan Fanny Churberg med fokus på landskapsmåleri under perioden 1860–1880.

Till konstmuseets webbplats

 • På konsthallen Marabouparken i Sundbyberg öppnar den 6 juli sommarens grupputställning The Flow of Everything. Utställningen samlar tre konstnärer från olika generationer. Den vackra parken med sina skulpturer är öppen hela sommaren mellan 8:00–21:00.

Till Marabouparkens webbplats

Sju konstutställningar till priset av en SL-biljett i världens längsta galleri!

Visste du att vi växlar konst på sju tunnelbanestationer i Stockholm? Samtida konstnärer skapar utställningar för dig som reser i kollektivtrafiken, anpassade för sju stationer utmed röda och gröna linjen. Tagga gärna #konstväxlingar i sociala medier så ser du tidigare utställningar.

 • Slussen: här sträcker mer än 40 konsttavlor ut sig på en av de mest trafikerade stationerna i kollektivtrafiken
 • Skanstull: här visas videoverk på tre skärmar i biljetthallen. Missa inte att videoverken också visas på Spårvägsmuseet första visningsveckan varje ny period.
 • Gärdet: här visas måleri utmed båda spårsidorna - ett konstgalleri i mitten av varje perrongsida
 • Zinkensdamm: här består utställningen av två gigantiska bilder –hela 11 meter långa!
 • Odenplan: här visas fysiska verk -skultpturer och installationer, i glasmontern mitt på plattformen
 • Fridhemsplan: här ger den gula väggen en speciell inramning till konsttavlorna som du hittar mitt på Kungsholmen
 • Mariatorget: möt fotokonst i färg eller svart-vitt på Södermalm

Länk till alla Konstväxlingar

  

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Kultur i Region Stockholm

Vi bidrar till kulturupplevelser, föreningsliv, idrott och folkbildning för livets alla faser.

Läs mer om verksamhetsområdet Kultur i Region Stockholm.

Fler nyheter

 • stora färgstarka målningar

  Se konst på sju stationer

  Varför inte upptäcka konsten i tunnelbanan på lovet eller semestern i stan? Här kommer tips på sju stationer med konstutställningar.
 • Filmruta med en kvinna och en man som halvligger i en soffa. Kvinnan är väldigt sminkad och mannen ser uttråkad ut. Bilden är svart-vit.

  Sommarens Konstväxling på Spårvägsmuseet

  Videokonstprogrammet för 2023-2024 avslutas med ett av den ikoniske filmaren Harun Farockis (1944-2014) mer ovanliga verk, ”Make-Up” från 1973.
 • Bemålad träskulptur av en gråtande madonna.

  Digital utställning om medeltida kyrkor i Stockholms län

  Följ med på en resa från det tidiga kristnandet till medeltidens bild- och byggnadskonst i Stockholms läns museums nya utställningen om medeltida kyrkor.