Från Sápmi till Fridhemsplan

Britta Marakatt-Labba visar detaljrika broderier på Fridhemsplans tunnelbanestation i en av höstens Konstväxlingar. Hennes verk gestaltar olika delar av Sápmis landskap, kultur och historia.

Utställningen ”Rötter” på Fridhemsplans tunnelbanestation invigs 12 oktober 2024 och pågår under ett år.

Britta Marakatt-Labba är aktuell med utställningar på stora statliga museer runt om i Norden. Genom att visa sin konst i Stockholms tunnelbana, hoppas Britta att fler får möjlighet att möta hennes verk.

"Att göra konsten tillgänglig är avgörande, och att resenärer nu får en inblick i samisk konst och kultur känns särskilt viktigt. Mina berättande bilder ska ses som en film som flimrar förbi betraktarens ögon. Personer som väntar på tåget, kanske på väg till eller från jobbet, kan se mina verk och jag hoppas att det kan lysa upp deras dag lite grann."

Bildytorna på stationen har anpassats för att presentera Marakatt-Labbas långsträckta broderier i uppförstorade fotografier. Plötsligt blir de karaktäristiska stationsväggarna en solgul bakgrund till motiven.

Konstchef Elisabeth Wengström anser att Fridhemsplan, en av Stockholms mest trafikerade stationer, är en perfekt plats för att visa Brittas verk.

"Marakatt-Labba, en ständigt aktuell konstnär med en viktig röst, ger plats åt den samiska erfarenheten och korsar gränser mellan kulturer och traditioner."

Om Britta Marakatt-Labba

Britta Marakatt-Labba är född 1951 och uppvuxen i en renskötarfamilj i Saarivuoma sameby. Hon började konstnärsbanan 1979 efter avslutade studier vid Konstindustriskolan i Göteborg. Tidigt engagerade hon sig tillsammans med andra samiska nyutbildade konstnärer för uppbyggnad och bildande av en samisk konstnärsorganisation. Idag bor och arbetar Britta i Övre Soppero och har varit aktiv konstnär i över 40 år. 

Britta Marakatt-Labbas konstnärskap tar utgångspunkt i ett broderi med egenfärgade tyger och garner, och har ett djupgående fokus på samisk kultur, identitet och mytologi. Marakatt-Labba vill också belysa betydelsefulla miljöfrågor och att väcka medvetenhet kring människors relation till naturen. 

Om Konstväxlingar

13 utställningar med samtida konstnärer visas under 2024 på Fridhemsplan, Gärdet, Slussen, Mariatorget, Odenplan, Skanstull och Zinkensdamm. På Odenplan och Skanstull växlar konsten var tredje månad. På Spårvägsmuseet visas filmerna från Skanstull den första veckan varje visningsperiod.

Läs om alla Konstväxlingar

Snabblänkar: E-post till kulturförvaltningens presstjänst för bilder och länk till pressbilder i pressrummet, öppnas i nytt fönster.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter