Fler elever ser film under skoltid tack vare skolbiosubvention

Under vårterminen har Region Stockholms skolbiosubvention nått ut till nio kommuner i länet och bidragit till 96 skolbiovisningar. Därigenom har 15 000 elever fått besöka sin lokala biograf och uppleva film på stor duk.

I början av 2023 införde Region Stockholm en skolbiosubvention riktad till länets skolbioarrangörer. Subventionen syftar till att möjliggöra för länets arrangörer att bredda sin skolbioverksamhet och därmed nå ut till fler elever.

Under våren 2024 har tolv skolbioarrangörer, i nio av länets kommuner, fått ta del av subventionen. Det har bidragit till 96 skolbiovisningar på lokala biografer i kommunerna, som totalt cirka 15 000 elever tagit del av.

Skolbiosubventionen har en bred spridning i länet, från kommuner i norr som exempelvis Sigtuna och Vallentuna till Huddinge och Södertälje i söder.

I Södertälje kommun lyfts skolbioverksamheten som en grundläggande rättighet för barn och unga och som en viktig del i barnens identitetsskapande, självkänsla och självinsikt.

– Att tillsammans med sin klass få möjlighet att se väl utvalda kvalitetsfilmer på skoltid anser jag är en rättighet för våra barn och unga. Med Region Stockholms skolbiosubventioner görs det möjligt, säger Pia Johansson som är producent, Scenkonst och skolbio för förskola och skola i Södertälje kommun.

Nacka kommun pekar på att subventionen bidrar till att de kan ge fler kvalitativa och fördjupande skolbioupplevelser till sina elever. Under våren har de exempelvis haft möjlighet att erbjuda regissörbesök till skolbiovisningar av filmen Exodus av Abbe Hassan.

– Skolbiosubventionen hjälper oss att kunna erbjuda skolbio till kommunens elever, med guldkant, säger Martin Hansen Frost, som är kulturstrateg på Kulturhuset Dieselverkstaden i Nacka kommun.

I höst har skolbiosubvention redan beviljats till flera kommuner, bland annat till Norrtälje kommun och Botkyrka kommun, som båda har gjort en återstart av sina skolbioverksamheter. En andra ansökningsomgång för höstens skolbiosubvention öppnar den 4 september.

Läs mer om skolbiosubventionen

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.