Digital utställning om medeltida kyrkor i Stockholms län

Följ med på en resa från det tidiga kristnandet till medeltidens bild- och byggnadskonst i Stockholms läns museums nya utställningen om medeltida kyrkor.

I Stockholms län finns idag över 90 kyrkor och kyrkoruiner som är nästan 1 000 år gamla. De utgör ett värdefullt tidsdokument eftersom det finns få andra byggnader bevarade från medeltiden. Många kyrkor är fortfarande i bruk och kan besökas. Länsmuseets förhoppning är att utställningen om medeltida kyrkor ska bli en källa till kunskap om detta levande kulturarv.

Medeltida kyrkor är en historisk skatt att utforska. Kyrkorna finns kvar i landskapet där de en gång byggdes, även om samhället runtomkring har förändrats. Inuti kyrkorna finns dessutom föremål och målningar med höga kulturhistoriska värden.

Så är utställningen uppbyggd  

I utställningen sätts de medeltida kyrkorna i Stockholms län i ett sammanhang. Här finns fördjupningar om allt från vikingatidens runstenar, gotiska torn och medeltida måleri och beskrivningar av en spännande tid och om kyrkans utformning, omgivning och konst.

Genom olika kapitel, som kan följas kronologiskt eller separat, kan besökare upptäcka och lära sig mer om till exempel den tidigkristna perioden, om kyrkans placering i landskapet, bildkonstens betydelse och hur byggnadskonstens utveckling påverkade de medeltida kyrkorna. Albertus Pictor, medeltidens störste målare, har fått ett eget kapitel.

I utställningen finns också en karta där alla 92 kyrkor och kyrkoruiner i länet är utplacerade tillsammans med kortare beskrivningar. Kartan hjälper också den som vill besöka kyrkorna på egen hand.

Besök utställningen på Stockholms läns museums webbplats Medeltida kyrkor - Stockholms läns museum (stockholmslansmuseum.se)

Bild: Detalj från altarskåp i Huddinge kyrka. Foto: Mattias Ek/Stockholms läns museum. 

Om Stockholms läns museum

Stockholms läns museum är ett digitalt museum som berättar om Stockholms läns historia, kulturarv och offentliga konst. Länsmuseet berättar om spännande besöksmål, både välkända och mindre kända, men också berättelser om platser och människor som har levt och verkat i länet.

Besök det digitala länsmuseet Stockholms läns museum - Ett digitalt museum för länets kulturarv och konst. (stockholmslansmuseum.se)

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter