Ny pendelbåtlinje kör med 100-procent förnybart bränsle

Den 15 april var det premiär för en helt ny pendelbåtlinje i SL-trafiken. Linje 84 går mellan Ålstäket på norra Värmdö och Strömkajen. Hela sträckan tar 70 minuter och är ett miljövänligt alternativ till bilar med förbränningsmotorer.

Linjen är ett miljövänligt alternativ för den som vill åka kollektivt till jobb, aktiviteter och fritid. Båda fartygen M/S Delfin XI och M/S Eskil drivs nämligen med det miljövänliga bränslet HV100. Det innebär att fartygen kör med 100-procentig biodiesel, en förnybar diesel som sänker växthusgasutsläppen med upp till 70-90 procent jämfört med fossil diesel.

Nu under våren har du sex avgångar i båda riktningar på vardagar och tre avgångar i båda riktningar på helger. Båten angör bryggorna Strömkajen–Slussen–Riset–Koviksudde–Norra Lagnö–Ålstäket. Trafik sker året om, förutom när det ligger för mycket is på sjön. Då ställs trafiken in eftersom linjens fartyg inte är isgående.

Ett smidigt alternativ för den som vill jobba eller plugga under resan

– Det här är ett alternativ för den som vill uppleva en stressfri resa i vacker miljö. Ombord finns goda möjligheter att jobba eller studera, eftersom det finns wifi och vissa sittplatser har tillgång till bord. Det finns också enklare servering, säger trafikdirektör Erik Norling på Trafikförvaltningen i Region Stockholm.

Eftersom bussterminalen vid Slussen ska byggas om kan linje 84 vara ett smidigt sätt att åka mellan Värmdö och Slussen.

Upprustning av brygga

Värmdö kommun har nyligen rustat upp och tillgänglighetsanpassat bryggan vid Ålstäket. Bryggan har fått väderskydd och cykelparkering, och flera förbättringsåtgärder av den befintliga parkvägen och grönytorna intill har också gjorts lagom till invigningen. Kommunen har även förberett för laddinfrastruktur så att linjen ska kunna trafikeras med eldrivna fartyg i framtiden.

Fakta Tillgänglighet, cyklar och djur

  • M/S Eskil och M/S Delfin XI drivs med det miljövänliga bränslet HV100.
  • Båda fartygen är tillgänglighetsanpassade och har tillgänglighetanpassande toaletter.
  • Om utrymme finns kan du ta med dig cykel. En båt rymmer 20 cyklar och det är personalen ombord som avgör om det finns plats.
  • Du kan ta med dig sällskapsdjur. Det finns skyltar ombord som visar var du får sitta med djur.
  • SL-kortet gäller ombord på resan och du kan söka resa i SL-appen och på sl.se.

Linjekarta och tidtabell på sl.se  

Fler nyheter