Ny konstväxling på Odenplans tunnelbanestation öppnar 12 april

Ester Erikssons utställning Bless Bless visas 12 april – 30 juni 2024 på Odenplans tunnelbanestation

Om utställningen Bless Bless

Bless bless betyder hejdå på isländska. Överdimensionerade fåglar flyttar in på Odenplans tunnelbanestation. Med stora svarta skulpturer av frigolit, vax, trä och betong som reser sig mot konstmonterns tak har Ester Eriksson skapat en saga om livet och döden där karaktärer från det undermedvetna spelar upp olika scener.

Utställningen Bless Bless är ett slags avsked till livet som aldrig blev, med sorgen och döden närvarande. Konstnären vill skapa en plats för att lyfta upp sorgen och göra den meningsfull, göra den vackrare för att kunna stå ut i den.

Konstnären Ester Eriksson har en bakgrund som serietecknare, vilket också märks i hennes konst. Utgångspunkten för Eriksson arbete har länge varit att gräva där hon står, och har ett stort intresse för det självbiografiska, psykologi och drömbilder. De stora skulpturerna blir som teckningar ur sagor som vuxit och blivit tredimensionella. De sköra benen av trä och tyngden i materialen förstärker skalans förskjutning.

Verken blir en väg till ny mening och ny energi.

I maj kommer en grupp skulpturer ur samma familj vara med på Kungl. Konsthögskolans vårutställning på Konstakademien i Stockholm.

ester Eriksson

Om konstnären Ester Eriksson

Ester Eriksson född 1987, är en svensk konstnär och serietecknare baserad i Stockholm. Våren 2024 tar hon examen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm, och hon har tidigare studerat vid Serieskolan i Malmö. Ester Eriksson arbetar med teckning, måleri och skulptur. Konstnären beskriver det som en process där det ena leder till det andra.

Under 2020 belönades hon tillsammans med Kristina Sigunsdotter med Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok för Humlan Hansson utgiven på Natur & Kultur. Som serietecknare fick hon sitt genombrott 2017 med Esters rester. Har tidigare deltagit i grupputställningar bland annat på Liljevalchs vårsalong.

Om Konstväxlingar

Konstväxlingar är tillfälliga utställningar på sju tunnelbanestationer: Gärdet, Mariatorget, Slussen, Zinkensdamm, Skanstull, Fridhemsplan och Odenplan. Utställningarna produceras av kulturförvaltningen på uppdrag av SL. De filmer som visas på Skanstulls tunnelbanestation visas även på Spårvägsmuseet första veckan varje utställningsperiod.

Länk till alla Konstväxlingar

Fler nyheter