Textil konst i ny Konstväxling på Odenplans tunnelbanestation

I montern på Odenplans tunnelbaneplattform har textilkonstnären Gustaf Helsing skapa en installation med två större vävar och flera textila objekt.

Kluriga knutar i Odenplanmontern 

Gustaf Helsing har skapat motiv på vävarna som får dom att bli ett slags uppslagsböcker. Lager på lager, vepa för vepa, byggs en bildvärld upp. Bildvärlden består av föremål som refererar till vävteknik – ullsax, vävstol, garnvinda. Högst upp på väven syns en sommarhimmel med fiskmåsar. Nutiden och historien tycks samsas i samma bild. Väven är både bild och skulptur. 

Tungt med historia i lätta material

Helsing beskriver sig som en konstnär som väver. Genom att experimentera med vävtekniken vill han komma åt ett eget uttryck för den vävda bilden. Vävarna rör sig ut i rummet för att visa på den vävda textilens förmåga att vara både bild- och skulpturala objekt.

Han har döpt utställningen i Odenplanmontern till "Heavy by History" (ungefär översatt till Tung med historia). Med titeln vill Helsing visa att material som vi omger oss med har en egen historia, som ger materialet vikt. ”Föremål är kletiga, de fastnar, historia fastnar vid föremål, historia tynger ner, saktar ner, förslöar.” berättar han.

Vävens historia pendlar också mellan bruksföremål och konstverk. I Gustaf Helsings vävar är motiven lagrade som sediment, som pekar både framåt och bakåt i tiden. Han vill visa på det förflutnas mångsidighet och möjlighet att förändras. 

"Heavy by History" visas 12 januari – 7 april 2024.

Gustaf med garnsnurra tittar in i kameran.

Konstväxlingar visas på 7 stationer i tunnelbanan:

  • Fridhemplan
  • Gärdet
  • Mariatorget
  • Odenplan
  • Slussen
  • Skanstull
  • Zinkensdamm 

Läs mer om alla utställningar på sidan om Konstväxlingar.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter