Storslam för Film Stockholms samproduktioner på Guldbaggegalan

Den regionala filmfonden Film Stockholms samproduktioner tog hem hela tio Guldbaggar på måndagskvällens gala som hyllade 2023 års svenska filmer. Paradiset brinner av Mika Gustafson prisades som bästa film och Axel Peterséns Syndabocken tog hem hela sju Guldbaggar.

Vinnarfilmerna Syndabocken och Paradiset brinner

Guldbaggen för bästa film gick till "Paradiset brinner" av Mika Gustafson. Filmen kretsar kring tre systrar som står enade i en stökig men kärleksfull vardag utan föräldrar. I rollerna ser vi Bianca Delbravo, Dilvin Asaad, Safira Mossberg och Ida Engvoll. 

"Paradiset brinner" spelades bland annat in i Upplands-Bro, där ett tivoli tillfälligt byggdes upp för inspelningen. När inspelningen var över kunde allmänheten nyttja tivolit under en period innan det monterades ned.

"Syndabocken" av Axel Petersén tog hem hela sju Guldbaggar, vilken ingen film tidigare gjort:

  • bästa regi, bästa manliga skådespelare i en huvudroll (Joel Spira)
  • bästa manliga skådespelare i en biroll (Christopher Wagelin)
  • bästa foto (Josua Enblom)
  • bästa klippning (Robert Krantz)
  • bästa ljuddesign (Andreas Franck)
  • bästa originalmusik (Baba Stiltz)

Syndabocken handlar om lotterisvindlaren Dimman som kommer till Malta för att överraska sin forne vän och kollega inför hans bröllop.

Guldbaggen för bästa dokumentär gick till "Miraklet i Gullspång" av Maria Fredriksson. Filmen – som följer två systrar som en dag möter en kopia av deras sedan länge döda syster – var även nominerad i kategorierna bästa film, bästa regi och bästa klippning.

– Vi på Film Stockholm vill rikta ett stort grattis till alla Guldbaggevinnarna. Vi är stolta att ha bidragit som samproducent till att de här fantastiska filmerna har blivit till, säger Kristina Colliander, vd på Film Stockholm. 

Film Stockholm AB är en regional filmfond med uppdrag att skapa förutsättningar för film- och tv-produktion i huvudstadsregionen genom samproduktion, filmkommissionär verksamhet och talangutveckling. Bolaget ägs av Region Stockholm och drivs i nära samarbete med Stockholms stad.

Se hela listan på vinnare och nominerade på Guldbaggens webbsida: www.guldbaggen.se/ 

Fler nyheter