Hyllmeter avsätts åt kvinnorna i länsmuseets arkiv

I nästan alla Sveriges arkiv finns ett stort jämställdhetsglapp. Detta vill Stockholms Kvinnohistoriska och Stockholms läns museum vara med att förändra genom att avsätta hyllmeter åt kvinnorna. Nu kan invånarna i länet vara med och föreslå vad eller vem som ska arkiveras.

Under dom kommande tio åren vill vi fylla hyllmeterna i länsmuseets arkiv med olika delar av kvinnohistorien, och gärna utforska sådant material som mer sällan arkiveras. Vilka kvinnor vill du ska gå till historien? Skicka in din nominering med motivering senast 16 februari. Nomineringen behöver vara en verksamhet, person eller händelse som är eller har varit aktiv inom Stockholms län och har påverkat vår tid. Det kan till exempel vara en rörelse som fokuserat på kvinnors rättigheter, en framträdande kvinna eller en för allmänheten hittills okänd person som skapat förändring.

På kvinnodagen, den 8 mars, tillkännager länsmuseet och kvinnohistoriska vad eller vem som arkiveras under 2024. Handlingarna ställs sedan på hyllan i länsmuseets arkiv i november.

Läs mer om initiativet och skicka in din nominering via Stockholm kvinnohistoriskas webbplats. Hyllmeter åt kvinnorna - Stockholms kvinnohistoriska 

Projektet Hyllmeter åt kvinnorna är ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Stockholms Kvinnohistoriska, initiativet är också en del av Arkivism – Stockholms Kvinnohistoriskas stora satsning för att hitta, lyfta och spara kvinnors berättelser.

Fler nyheter