Tobiasdagen - rädda liv genom att registrera dig

I dag, den 2 november, är det Tobiasdagen. Då uppmärksammas det svenska stamcellsregistret och vikten av att fler registrerar sig.

Tobiasregistret startades år 1992 av familjen till Tobias Storch som avled i en blodbristsjukdom bara 17 år gammal. Trots intensivt sökande efter en passande donator över hela världen kunde man inte hitta en match.

Donerade blodstamceller kan vara livräddande för någon med en svår blodsjukdom, till exempel leukemi. Ibland finns en matchande donator inom familjen, men oftast krävs en obesläktad givare. I nuläget är drygt 235 000 personer med i Tobiasregistret, men det skulle behöva vara många fler, 30 procent av alla som behöver en stamcellstransplantation hittar inte en passande givare.

Under Tobiasdagen genomförs informations- och rekryteringsinsatser från Piteå i norr till Lund i söder. Registrering görs genom att svara på några frågor och en topsning i munnen. Ett enkelt sätt att rädda någons liv.

Här kan du registrera dig
  

Läs berättelser från givare och mottagare

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter