Nya målgrupper har hittat till Spårvägsmuseet sedan flytten till Gasverksområdet

Den 21 maj är det exakt ett år sedan Spårvägsmuseet öppnade i nya lokaler i Norra Djurgårdsstaden. Har besökarna hittat hit efter flytten från Södermalm?

Personalen på Spårvägsmuseet hade inte kunnat önska sig en bättre start än den 21 maj 2022. På öppningsdagen av det nya museet ringlade sig kön lång utanför. Bara första helgen kom 4 500 besökare.

– Vi gick från tomma utställningslokaler till levande museum över en natt. Det var intensivt arbete men oerhört roligt. Vi förstod att vi varit efterlängtade, säger Eva Ramberg, museichef på Spårvägsmuseet.

Även efter sommaren fortsatte besökstrycket med ibland tusen besökare på lördagar och uppemot 700 besökare på söndagar. Extra stort intresse är det under skolloven och för de aktiviteter som erbjuds då i verkstaden med olika teman som ”djur på spåret”, Vinterlandskap och tecknarworkshop.

Kanske är det för att vi är en plats för nostalgi eftersom våra utställningar väcker barndomsminnen till liv

För att öka tillgängligheten och nå fler har museet hållits öppet till klockan 20 vid två tillfällen under våren. Då har man erbjudit fri entré efter klockan 17 och hållit föredrag på olika teman. Genom det har nya målgrupper hittat till museet och det verkar också finnas intresse av att utforska huset och området kring museet, som är av kulturhistoriskt värde. Utbudet av programverksamhet kommer att utökas under kommande höst.

– Allt fler tonåringar har fått upp ögonen för oss. De klämmer ner sig i minitunnelbanan för att återuppleva en färd med den. Vi ser också att allt fler kulturintresserade kvinnor som är 65 år och uppåt besöker oss även utan barnbarn. Kanske är det för att vi är en plats för nostalgi eftersom våra utställningar väcker barndomsminnen till liv, säger Eva Ramberg.

Fakta – Ett år med Spårvägsmuseet

  • Totalt har cirka 140 000 personer besökt museet sedan den 21 maj 2022.
  • I snitt besöker mellan 100 och 200 personer museet på vardagarna. På helger kan det vara upp till 1000 besökare på lördagar och uppemot 700 på söndagar.
  • Vid dåligt väder är besökstrycket högre så vill man ha mycket plats för sig själv i museet ska man välja att gå en dag när solen skiner.
  • Spårvägsmuseet tilldelades utmärkelsen Årets utställning 2022 av Forum för utställare på den årliga museikonferensen som Riksförbundet Sveriges Museer anordnar.

Om Spårvägsmuseet

Spårvägsmuseet grundades 1920 och har legat på olika platser i staden. Från början visades större delen av samlingarna i en lokal vid spårvagnshallarna, och därför räknas 1922 som Spårvägsmuseets födelseår. 1944 flyttade museet till en större lokal vid Tulegatan. Tiden gick och 1963 var det dags för nästa flytt till en lokal under Odenplans tunnelbanestation. 1990 gick flyttlasset till SL:s bussgarage i Söderhallen på Tegelviksgatan. Senaste flytten blev till Gasverket där Nya Spårvägsmuseet öppnade 2022.

Fler nyheter