Film Stockholm vill få fler filminspelningar till Stockholms skärgård

Film Stockholm, Visit Stockholm och Stockholm Archipelago står bakom det nya konceptet “Off season is the best season to film”, med syfte att göra Stockholms skärgård mer tillgängligt för filminspelningar.

I konceptet “Off season is the best season to film” samarbetar den regionala filmfonden Film Stockholm AB med Visit Stockholm och Stockholm Archipelago för att lyfta fram Stockholms skärgård som en plats för film- och tv-inspelningar. 

– Vi har märkt att många tror att skärgården är en “omöjlig” plats att spela in på. Nu har vi tagit fram koncept för tre platser med olika tillgänglighetsgrad som exempel för att hjälpa svenska och internationella produktioner med kontakter, underlag och handledning för att kunna planera sin inspelning, säger Daniel Chilla, filmkommissionär på Film Stockholm.

”Fler filmproduktioner till Stockholms skärgård är viktigt”

Ett av syftena med projektet är att hjälpa till att förlänga säsongen i skärgården, därav formuleringen “Off season is the best season”. Under sommarsäsongen är det mycket folk i rörelse i skärgården, men övriga årstider är miljöerna minst lika intressanta – och mycket mer plats för produktioner. 

– Fler filmproduktioner till Stockholms skärgård är viktigt. De kan bidra till att skapa nyfikenhet och kännedom för vår unika skärgård samt skapa arbetstillfällen och fler öppna verksamheter under lågsäsong, äger Marie Östblom, Visit Stockholm, projektledare Stockholm Archipelago.

De platser som valts ut för att åskådliggöra de olika koncepten är Björkvik (“skärgården runt hörnet”), Sandhamn och Utö (“traditionellt, romantiskt och unikt”), samt Huvudskär (“den karga utposten”). 

– Det här har inte gjorts tidigare på det här sättet. I filmbranschen kan skärgården uppfattas som svårtillgänglig och som en logistisk utmaning. Och visst, vissa öar ute i havsbandet är en utmaning att filma på. Man behöver mer tid och noggrannare planering. Men vi vill visa att man inte alltid behöver åka långt ut för att hitta enormt fina miljöer. Och om du vill ut i ytterskärgården för att filma på karga, vindpinade kobbar så ÄR det möjligt – om du förbereder dig på rätt sätt. Vi ser skärgården som en outnyttjad oas för filmen, säger Daniel Chilla.

Materialet som tagits fram för “Off season is the best season to film” är på engelska och riktar sig till både svenska och internationella produktionsbolag och platsletare. Materialet består av en tolvsidig manual och webbresurser som beskriver de exempelplatser som valts ut. Där finns tips, inspiration och grundläggande fakta om Stockholms skärgård, samt de kontaktuppgifter som behövs för att gå vidare med planeringen av inspelningen.

Fler nyheter