Sarah Sheppard har gjort tunnelbanans utbyggnad begripligt för barn

Ett organiserat myller. Så beskriver Sarah Sheppard sin illustration av tunnelbanans utbyggnad. Nu finns den på flera byggplank i Stockholm.

Sarah Sheppard ritar oftast på sin barnboksserie om dinosaurier – men den här gången var uppdraget att se under jord och in i framtiden. Den två meter höga illustrationen ska göra utbyggnaden begriplig för barn som vistas nära arbetet med nya tunnelbanan.

– Det tog nästan tre månader att rita den. Vartenda bananskal har jag ritat separat och flyttat runt många gånger innan den blev klar, säger Sarah Sheppard.

Att bygga ut tunnelbanan kan ta upp emot 10 år och består av flera olika faser. Men i illustrationen sammanfattas hela byggtiden i en och samma bild.

– Det var en utmaning, men en rolig utmaning.

Kontrasterna fascinerar

Mitt i processen besökte Sarah Sheppard bygget av station Sofia under jord.

– Det var verkligen årets dag! Väldigt spännande att få vara så djupt ner i berget och se hur tunnlarna växte fram. Jag fascinerades också över kontrasterna i miljön. På ett ställe fanns en enorm maskin som hackade loss sten, på ett annat stod en ensam liten hink. Då börjar man ju fundera. Vem har ställt den där? Vad är den till för?

Hinken fick följa med in i bilden. Det fick även Sarahs hund, som fått ge namn åt Hjärtats hunddagis i övre högra hörnet. En annan speciell detalj är kafét mitt i bilden, som serverar semlor året runt. Det är en hälsning till barnboksförfattaren och vännen Ulf Nilsson. År 2010 kom deras gemensamma bok ”Vi letar konstiga bilar”.

– Det var tack vare den boken jag fick det här uppdraget. Men Ulf dog förra året, så han fick tyvärr aldrig se illustrationen, säger Sarah Sheppard.

Inspiration av visionsbilder

När Sarah Sheppard skulle rita in den nya stationen fick den först ljusblå kakelplattor.

– Det gick av bara farten, Hötorget är liksom tunnelbanan för mig. Men jag fick rita om och tittade på de nya visionsbilderna för inspiration. Det kommer verkligen bli jättefint när det är klart.

Här kan du se illustrationen:

  • Sundstabacken, Gullmarsplan
  • Vasalundsparken, Solna
  • Rudviken utmed Solnavägen, Solna
  • Järla

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter