Levande musik i barnsjukvården - ett välkommet avbrott

I ett musikaliskt pilotprojekt på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vid Södersjukhuset har barn och deras anhöriga fått uppleva levande musik under sin sjukhusvistelse. Nu genomförs följeforskning om musik i barnsjukvården.

Levande musik nära patienter

Cellisten Ruth Spargo, klarinettisten Lucy Rugman och gitarrist Joakim Lundström har spelat på barnavdelningar, på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset vid Södersjukhuset, både i korridorer och inne i patientrum. Musiken har skapats i stunden och anpassats efter de barn och familjer som de har interagerat med. Patienterna har också fått välja hur pass delaktiga de önskat vara.

Syftet med projektet är att ge barn och unga tillgång till en levande kulturupplevelse, trots att de ligger på sjukhus. 

Översvallande positiv respons från patienter

Familjerna som deltagit har fått ett kort att skriva eller rita på för att beskriva hur de upplevt stunden och responsen har varit översvallande positiv. ”Jag älskar det, det är så trevligt!”, ”Tack för att ni sprider glädje!” och ”Underbart! Fint att de får ta del av instrumenten!”, är ett urval av den återkoppling musikerna har fått. 

En uppföljning mot personalen visar att deras inställning till musik i vården blev mer positiv efter besöken än innan.

Projektet har finansieras av kulturnämndens Projektstöd kultur och hälsa i samarbete med Kompetenscentrum för kultur och hälsa. Forskare från Sophiahemmet Högskola och Kungliga musikhögskolan genomför nu följeforskning om hur barn upplever levande musik i vårdsammanhang. Rapporten kommer att  presenteras under 2023.

Fler nyheter