Förbättrat bemanningsläge i förlossningsvården

På Danderyds sjukhus har hälften av de barnmorskor som sade upp sig i höstas nu tagit tillbaka sina uppsägningar. Med det välkomna beskedet kan förlossningsverksamheten bedrivas med ett mindre bemanningstapp än väntat.

Läget i förlossningsvården är fortsatt ansträngt, även med detta tillskott. Som andra delar av hälso- och sjukvården just nu, är många medarbetare inom förlossning och eftervård sjuka eller hemma enligt de rekommendationer som nu råder på grund av covid-19.

Förlossningsverksamheterna samarbetar sedan i höstas mycket tätt för att kunna ta emot de blivande mammorna som ska föda under slutet av januari och framåt.

- Jag är både lättad och tacksam för de barnmorskor som har tagit tillbaka sina uppsägningar. De åtgärder och insatser som nu startas upp är beroende av att vi också har medarbetare som vill jobba kvar och som vill delta i förändringen, säger Nicole Silverstolpe, regional förlossningssamordnare.

- Bemanningsläget ser bättre ut än innan jul men vi saknar fortfarande en del kompetenser och arbetar för fullt med både rekrytering och ”inskolning” för dem som vill återvända till förlossningsvård från andra barnmorskeroller.

- Det är färre barn än tidigare år som väntas födas under de vintermånader som ligger framför oss. Vi har beredskap för att ta emot mammorna på ett tryggt sätt.

Den omfattande satsningen på att rusta upp och förändra förlossningsvården pågår, bland annat med uppbyggnaden av en helt ny förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus. De åtta punkterna i förändringsprogrammet genomförs steg för steg, och i många av insatserna samverkar länets sex förlossningskliniker med varandra.

Den blivande mamman ska ringa till den förlossningsklinik där hon är listad, när det är dags att föda. Om det skulle vara fullt just där, så hjälper barnmorskan som svarar till att hitta en förlossningsplats på en annan klinik, precis som vanligt.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter