Sara Lindholm Larsson samordnar förändringsarbete kring covid

Världen och Sverige är fortfarande mitt uppe i coronapandemin. Samtidigt pågår inom Region Stockholm en utvärdering av hur pandemin hittills har hanterats. Syftet är att stärka regionen inför framtida kriser. 

Regionstyrelsen beslutade i maj 2020 att genomföra en oberoende utvärdering av Region Stockholms hantering av coronapandemin. Uppdraget tilldelades revisions- och rådgivningsföretaget KPMG och i mars i år överlämnades en första rapport. Den täcker tiden mellan den första smittvågen i februari 2020 och den andra vågen till och med februari i år.  

Kronologiskt skildras hur regionen har agerat sedan smittan nådde Stockholm och 20 områden analyseras. Framför allt berörs styrning, koordinering, kommunikation, inköp, logistik och försörjning samt resurser och personal.  

Rapportens slutsatser kommer tillsammans med andra utvärderingar och erfarenheter att användas för det förändringsarbete som ska stärka regionen inför liknande och andra kriser i framtiden. 

Förändringsarbetet leds av Sara Lindholm Larsson på uppdrag av regiondirektören. Till vardags är Sara operativ chef för perioperativ medicin och intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset och har tidigare under pandemin varit en av två chefer för varuförsörjningscentralen Command Center. 

- Den första rapporten visar att Region Stockholm har klarat sitt övergripande uppdrag, att leverera hälso- och sjukvård till invånarna i en svår kris bra. Det är något alla medarbetare ska ta till sig och vara stolta över, säger Sara Lindholm Larsson. 

Nu väntar ett koordinerande arbete. Berörda verksamheter i regionen behöver analysera rapporten samt övriga utvärderingar som berör Region Stockholms arbete under pandemin.  

- Vi kommer i olika konstellationer gå igenom det som fungerat bra och det som kan förbättras. Det ska sedan utmynna i olika åtgärder och vid behov formella beslut så snart det är möjligt, säger Sara Lindholm Larsson. 

Fler nyheter